Varga: Súlyos megállapításokat tett a gazdasági tényfeltáró bizottság

Vágólapra másolva!
A gazdasági tényfeltáró bizottság számos, a költségvetés tervezésekor elkövetett  hibát talált - mondta a testület vezetője, Varga Mihály csütörtökön. Varga szerint jelentős különbség van az eddig bevallott és a valós számadatok között
Vágólapra másolva!

Súlyos megállapításokat tartalmaz a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentése - közölte Varga Mihály, a testület vezetője, a Miniszterelnökség államtitkára csütörtökön. Varga az előtt beszélt erről, hogy munkaértekezletet tartott az Országházban azzal a 29 közgazdásszal, akik nyílt levelet írtak a költségvetésről.

Varga azt mondta: nyilvánvaló, hogy a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós folyamatokat, adatokat. Számos szakmai, a költségvetés tervezésekor elkövetett hibát találtak, és jelentős különbség van az eddig bevallott és a valós számadatok között - tette hozzá. Varga szerint ezeket a részjelentésben feltűntetik majd. A jelentésről csak annyit mondott: szándékaik szerint a hétvégére elkészül a dokumentum.

A kormányzati átadás-átvétel során olyan újabb "meglepő hiányosságok, nem létező, de betervezett összegek, létező, de kifizetésre nem méltatott célok" derültek ki, amelyeket szintén értékelni kell majd - mondta Varga Mihály, aki szerint ezek azt mutatják, hogy az egyébként is súlyos helyzetben lévő magyar államháztartás helyzete rosszabb annál, mint amit arról ebben a pillanatban gondolni lehet. A tényfeltáró bizottság elnöke szerint a részjelentés a kormány költségvetési mozgásterét határozza majd meg.

Orbán Viktor miniszterelnök még a választási kampány elején kérte fel a gazdasági tényfeltárásra a bizottságot, azzal a kiindulóponttal, hogy 2006-os kormányalakításkor az ország nem tudhatta meg a gazdaság, költségvetés valós állapotát, azokat eltitkolták. A bizottság nyilvános adatokkal dolgozott, és munkája augusztusig tart. Varga szerint egy országot akkor is kár ér, ha a nyilvánosság nem tudhat meg alapvető információkat; Magyarországnak helyt kell állni egy gazdasági versenyben, ehhez pedig alapos szakmai felkészültség, nemzet- és, emberközpontú gazdaságpolitika, hitelesség, megbízhatóság kell. A részjelentés ezen szempontok alapján készül - mondta.