Egyelőre hallgat a kormány a forintgyengülésről

Vágólapra másolva!
Az [origo] nem tudta pénteken este feltenni a forintgyengülésre és a tőzsde zuhanására vonatkozó kérdéseit a kormány tagjainak, mert a kormányzati kommunikáció felelősei nem árulták el, hol tartja rendkívüli ülését a kabinet. Orbán Viktor miniszterelnök az MTI-nek nyilatkozott, de csak az árvízi védekezésről beszélt, és a tudósításból sem derült ki, hogy hol volt a kormányülés.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tartott péntek este a kormány az árvízi helyzet miatt. Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor miniszterelnök az ülés után azt mondta: a kormány Borsod-Abaúj-Zemplénen túl további öt megyére, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, valamint Nógrád megyére hirdetett ki vészhelyzetet, illetve hétezer embert ígért a legveszélyeztetettebb területekre (az árvízi helyzetről szóló, folyamatosan frissülő cikkünket itt találja).

Az MTI tudósítása szerint a kormányülés utáni tájékoztatón nem esett szó a forint gyengüléséről és a tőzsde zuhanásáról, amelyek elemzők szerint fideszes politikusok nyilatkozataival függnek össze (Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szavairól, azok értelmezéséről és vélelmezett következményeiről itt olvashat részletesen).

A hírügynökségi tudósításból nem derül ki egyértelműen, hogy Orbán hol és és milyen formában adott tájékoztatást a kormányülésről. Amikor Szijjártó Péter este fél hét előtt nem sokkal kiadott rövid közleményt arról, hogy Orbán összehívta a rendkívüli kormányülést, az [origo] megkereste az egész kormány kommunikációjáért felelős államtitkárság munkatársait, de ők azt mondták: nekik nincs erről információjuk, forduljunk a Miniszterelnökséghez.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnökség sajtófőnöke sem mondta meg azonban, hogy milyen formában tájékoztatják a sajtót, és kérdésünkre azt sem közölte, hogy hol zajlik a kormányülés. Mindössze annyit mondott, hogy a szokásoktól eltérően nem az Országházban. Mivel nem közölték a helyszínt, nem tudtuk feltenni a kormánynak feltenni a kérdéseinket a forintgyengülésről, a tőzsde zuhanásáról, és a fideszes politikusoknak a gazdasággal kapcsolatos nyilatkozatairól.

Csütörtökön Kósa Lajos, pénteken pedig Szijjártó Péter beszélt arról, hogy a gazdaság helyzete sokkal rosszabb, mint ahogy azt az előző kormány állította, s nem túlzás államcsőd-közeli helyzetről beszélni Magyarország esetében. Szijjártó a Magyar Televízió Az Este című műsorában csütörtökön azt mondta, "badarság lenne azt gondolni, (...) hogy egyes nyilatkozatok kapcsán, mondjuk, tőzsdeindexek és árfolyamok mozdulnak meg radikálisan", a pénzpiacokon működő elemzők ugyanakkor egyértelműen a csütörtöki és pénteki nyilatkozatokhoz kötik a forintárfolyam és a budapesti tőzsdeindex mélyrepülését. Csütörtökön 273,5 forint volt egy euró ami estére 282 forintra emelkedett, péntek reggel pedig 288 forint fölé ment az árfolyam.

A Miniszterelnökség pénteken késő este azt közölte, hogy Szijjártó Péter és Varga Mihály államtitkár, a költségvetés valós helyzetének feltárásán dolgozó gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője szombaton fél 11-től tart sajtótájékoztatót az Országházban.