A június 4-ét trianoni emléknappá nyilvánító törvényt kihirdető pénteki Magyar Közlöny rendhagyó külalakkal, a törvény szövegét piros-fehér-zöld keretbe foglalva jelent meg.

Rendhagyó külalakkal jelent meg a pénteki Magyar Közlöny, amelyben közzétették azt a törvényt, amely a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját. A szöveget - a kiadványban megszokottól eltérően - nemzetiszín keret fogja közre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A parlament trianoni emlékülésén minden képviselő kapott egy példányt a Magyar Közlönyből. Az ülésről képeket a fotóra kattinva nézhet!

A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadónál az [origo]-val pénteken azt közölték, hogy a kiadvány tartalmát a Miniszterelnökség szerkeszti. A Magyar Közlöny felelős szerkesztőjének néhány nappal ezelőtt nevezte ki Navracsics Tibor közigazgatási miniszter Borókainé Vajdovits Évát, aki Borókai Gábornak, a Heti Válasz főszerkesztőjének, az első Orbán-kormány szóvivőjének a felesége.

Az országgyűlés május 31-én fogadta el a törvényt, amelyre a Fidesz és a KDNP tett javaslatot. A Fidesz és KDNP mellett igennel szavazott a Jobbik, illetve az MSZP-s Juhász Ferenc és az LMP-s Schiffer András képviselő. Az MSZP-ből 55-en a nem gombot nyomták meg, az LMP-ből 12-en tartózkodtak.

A nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvénnyel az országgyűlés kinyilvánította, hogy "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, amelynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".

A parlament péntek délután trianoni emlékülést tart. Schmitt Pál, az országgyűlés elnöke a házbizottság szerdai ülése után jelentette be, hogy a trianoni békeszerződés 90. évfordulójára összehívott ünnepi ülésen Sólyom László államfő és Német László nagybecskereki püspök mond beszédet, majd a képviselők, a kormány tagjai és a meghívott vendégek részvételével a Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét.