Népszabadság: A bangkoki nagykövetet jelölheti államfőnek az MSZP

Vágólapra másolva!
Balogh András bangkoki nagykövet esélyes arra, hogy az MSZP államfőjelöltje legyen - írja a Népszabadság szocialista forrásokra hivatkozva. A párt vasárnapi kongresszusán foglalkozik a kérdéssel, bár a parlamenti erőviszonyok alapján nem sok beleszólása lesz az államfőválasztásba.
Vágólapra másolva!

Várhatóan az államfőjelölés is téma lesz az MSZP vasárnapi kongresszusán, és a Népszabadság értesülései szerint több név is felmerült. A lap meg nem nevezett szocialista forrásokra hivatkozva azt írja, hogy jelöltként szóba jött Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke, de esélyesebb Balogh András bangkoki nagykövet.

Balogh az MTA doktora, az MSZP Tudományos Tagozatának volt elnöke, és korábban vezette a párt Táncsics Mihály Alapítványának a kuratóriumát - írja a Népszabadság, hozzátéve, hogy Balogh korábban indiai nagykövet is volt.

A jelenlegi államfő, Sólyom László hivatali ideje augusztusban jár le, addigra a parlamentnek döntenie kell a poszt betöltéséről. A Fidesz egyelőre nem jelezte álláspontját az ügyben, bár Pokorni Zoltán, a párt egyik alelnöke egy interjúban megjegyezte, nem tartja valószínűnek, hogy két-három év múlva is Sólyom lesz az államfő.

A vasárnapi kongresszus fő témája az MSZP politikájának értékelése és annak elemzése lesz, hogy miként veszítette el támogatottságának jelentős részét az elmúlt években a párt.