Rejtőzködve tárgyalnak az akciótervről Orbánék

Vágólapra másolva!
Bizalmasan kezel a kormány minden részletet arról a szombat délután kezdődött háromnapos rendkívüli tanácskozásról, ahol Orbán Viktor kormányfő és miniszterei döntenek az első gazdaságpolitikai lépésekről. Egy minisztériumi forrásból az [origo] úgy értesült, hogy feltehetően nem a szokásos heti üléseknek helyet adó parlamentben, hanem valamilyen külső helyszínen zajlik a rendkívüli tanácskozás. Varga Mihály annyit árult el, hogy szombat este a helyzet rögzítésével kezdődött az ülés, vasárnap látnak neki az akcióterv elkészítésének.
Vágólapra másolva!

Háromnapos rendkívüli kormányülés kezdődik szombaton délután - jelentette be egy szombat délelőtti sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, aki szerint Orbán Viktor kormányfő és a miniszterek az úgynevezett gazdasági akciótervről, az árvízi helyzetről és az előző szocialista kormányok tevékenységével kapcsolatos felelősségre vonás menetrendjéről tárgyalnak.

Varga Mihály szombat este annyit árult el az MTI-nek, hogy a háromnapos rendkívüli kormányülés állapotrögzítéssel indult, a gazdaság talpra állítását célzó akciótervvel kapcsolatos konkrét döntés-előkészítő munkálatok vasárnap kezdődnek. A Miniszterelnökség államtitkára elmondta, hogy az ülésen a kormánytagokon kívül jelen volt több vendég is: Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, Járai Zsigmond és Bod Péter Ákos egykori jegybank-elnökök, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke, Patai Mihály tőzsdeelnök, és Török Ádám, a Költségvetési Tanács tagja.

Abban egyetértés volt - mondta Varga Mihály -, hogy hiszterizált piaci légkör van, mivel az elmúlt hetek, hónapok a nemzetközi piacokon nem voltak nyugodt időszakok. "Ilyen feszült, hiszterizált helyzetben nyilván kétszer óvatosabbnak kell lenni azzal, hogy milyen üzeneteket adunk, mit állítunk a gazdaság helyzetéről" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez nem jelentheti a tények elkendőzését. Szerinte beigazolódott, hogy a költségvetésben vannak tételek, amelyeket az előző kormány nem tüntetett fel. Az államtitkár bízik abban, hogy hétfőn megszületnek a gazdaságot érintő döntések, amelyeket még aznap este, vagy legkésőbb kedd reggel nyilvánosságra hoznak.

Szijjártó azt nem közölte, hogy hol tartják a kormányülést, és nem árulták el a kormányzati kommunikációért felelős tisztviselők sem. A Navracsics Tibor által irányított közigazgatási minisztériumon belül működő, elvileg az egész kormány kommunikációjáért felelős államtitkárságról a miniszterelnök mellett működő stábhoz irányítottak. Orbán sajtóstábjának vezetőjétől, Havasi Bertalantól ugyanakkor szintén nem kaptunk felvilágosítást arról, hol zajlik a kormányülés.

Egy magas beosztású minisztériumi tisztviselő az [origo]-nak azt mondta, bizalmasan kezelik a kormánytagok tanácskozásának helyszínét, de utalt rá, hogy nem a szokásos heti kormányüléseknek helyet adó parlamentben zajlik a mostani rendkívüli ülés. A névtelenséget kérő tisztviselő azt mondta, ha ott lenne, "azt már észre lehetett volna venni". Ennél többet ő sem árult el, valóban van azonban több olyan kevésbé szem előtt lévő budapesti és vidéki kormányzati ingatlan, ahol a korábbi kormányok is szoktak időnként rendkívüli vagy informális ülést tartani. Még a kormány megalakulása előtt pedig a Fidesz vezérkara Felcsúton tárgyalt az előkészületekről, ahol Orbánnak háza is van.

Ha a kormány tartja a menetrendet, akkor csak hétfőn, jóval a piacok nyitását követően fog befejeződni az ülés. Várhatóan nagy érdeklődés kíséri majd, hogy mit tartalmaz az a gazdasági akciócsomag, amelynek elkészítését Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár jelentette be szombaton délelőtt. Az elmúlt napokban óriási figyelem kísérte a fideszes politikusok minden nyilatkozatát, miután Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnökének és Szijjártó Péternek az államcsődhöz közeli helyzetről szóló kijelentései miatt óriási mértékben zuhant a forint árfolyama.