Simor ügyeit is vizsgálná az elszámoltatási kormánybiztos

Vágólapra másolva!
Papcsák Ferenc fideszes képviselőt az úgynevezett elszámoltatásokért felelős kormánybiztosnak nevezte ki a kormány vasárnap. A miniszterelnöki szóvivő szerint az ő feladata lesz többek között a Malév és a ferihegyi reptér privatizációjának vizsgálata és Simor András jegybankelnök offshore-cégekkel való kapcsolatának kivizsgálása is. 
Vágólapra másolva!

Az előző kormányok tevékenységéhez kötődő ügyekkel kapcsolatos úgynevezett elszámoltatására Papcsák Ferenc fideszes képviselőt kormánybiztosnak nevezte ki a kormány - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Lovasberényben, ahol rendkívüli kormányülés zajlik.

Papcsák Ferenc az elmúlt két ciklus ügyeiből három csoportot konkrétan megnevezett, amelyekkel a kormány is foglalkozott a vasárnapi ülésen: az egyikben az off-shore-cégekkel összefüggésben a Wallis-csoport, Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Nemzeti Bank szerepel, a másodikban a ferihegyi repülőtér és a Malév privatizációja, a harmadikban pedig közérdekű adatokkal való visszaélésről van szó Gyurcsány Ferenc és Veres János esetében a 2006-os választások előtt állítólag meghamisított államháztartási adatok miatt.

Tudósítónk szerint a sajtótjákoztatón nem közöltek részleteket az egyes ügyekről, így nem teljesen világos, hogy mit akarnak vizsgálni például a felsorolásban szintén szereplő Wallis cégcsoporttal. A Magyar Nemzeti Bank esetében minden bizonnyal Simor András elnökről van szó, akit a Fidesz már korábban támadott offshore-céges ügylete miatt. Maga Orbán Viktor is "offshore-lovagnak" nevezte több alkalommal.

A Fidesz egyik hangsúlyos választási ígérete volt a szerinte gyanús ügyek feltárása és a felelősök elszámoltatása. Szijjártó szerint Papcsák nem kap önálló hivatalt, hanem az egyes minisztériumok ellenőrzési osztályainak munkáját fogja koordinálni kormánybiztosként, valamint feladata lesz az, hogy a javaslatokat tegyen olyan törvények megalkotására, amelyek a közpénzek tiszta, jogszerű, takarékos felhasználását szolgálják.