Indulatos vita dúl Kósa Lajosról a Facebook-oldalán

Vágólapra másolva!
Bár Kósa Lajos fideszes politikus eltűnt a nyilvánosság elől a forint árfolyamának gyengüléséhez vezető csütörtöki beszéde óta, a neve alatt futó Facebook-oldalon élénk és helyenként indulatos vita zajlik. Több magát fideszesnek valló hozzászóló is kritizálja Kósát, többen azonban védelmezik és a szocialistákat bírálják.
Vágólapra másolva!

"Kedves Lajos! Ehhez mit szólsz? Varga Mihály megcáfolt" - írja egy hozzászóló a Kósa Lajos fideszes politikus neve alatt futó Facebook-oldalon, míg egy másik viszont megjegyzi: "És ha az derül ki, hogy Kósának igaza van? A franc tudja, hogy mit hagytak ránk ezek a komcsik." Napok óta jelennek meg hasonló bejegyzések Kósa Lajos csütörtöki kijelentéséről és a fideszes politikus életrajzát, hivatalos e-mail címét és szerepléseit mutató fotókat tartalmazó Facebook-oldalon. (Cikkünk megjelenése után az oldalra felkerült, hogy ez Kósa "nem hivatalos oldala".)

Az oldalhoz bármelyik Facebook-felhasználó csatlakozhat, és így bejegyzéseket helyezhet el rajta. Bár többen panaszkodnak arra, hogy hozzászólásaik törlődtek, így is van számos olyan komment, amely a fideszes politikust bírálja.

Kósa csütörtökön, egy debreceni gazdasági konferencián beszélt arról, hogy jelenleg a közvetlen államcsőd elkerülése a cél, és azt mondta, hogy szűk esély van arra, hogy Magyarország elkerülje súlyos válságban lévő Görögország helyzetét. A Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusának számító, de nem gazdasági szakpolitikusként számon tartott Kósa mondatait azonnal felkapta a magyar és a nemzetközi sajtó, a forint árfolyama pedig mély zuhanásba kezdett.

Kósa Lajos azóta nem nyilatkozott, Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára azonban szombati sajtótájékoztatóján szerencsétlennek nevezte az államcsődhöz közeli helyzetről szóló mondatokat, és tagadta, hogy ilyen súlyos problémák lennének (részletek Varga bejelentéséről itt). Az [origo] szombat délután újra megkereste Kósát egy közvetlen munkatársán keresztül, de nem érkezett visszajelzés.

Kósa nem reagált a Facebook-oldalán megjelent hozzászólásokra sem (igaz, nem volt aktív korábban, a számára pozitívabb témájú bejegyzéseknél sem), amelyek között több olyan is akad, amelyek szerzői annak ellenére kritizálják őt, hogy egyébként azt mondják magukról, a Fideszre szavaztak. "Nekem a bank 5-én vonja a lakáshitelt. Mivel ez szombati napra esik így a pénteki (4.) árfolyammal fogják vonni hétfőn" - írja egy kommentelő a forintárfolyam gyengülésének közvetlen hatásairól, hozzátéve, hogy "mellesleg én is a Fideszre és Orbán Viktorra szavaztam."

Többen vannak ugyanakkor, akik a védelmébe veszik őt, és azzal érvelnek, hogy ha valóban rossz pénzügyi állapotban van az állam, akkor azt jobb, hogyha az emberek is tudják. "Tisztelünk Lajos! Szeretünk! A böszmékkel nem kell foglalkozni! Ha ez az igaz nekünk is tudni kell!" - írja például egy, az oldalon amúgy többségében lévő kritikus hangvételű kommentekkel vitatkozó hozzászóló.