Ma már nem beszélne államcsődről Kósa Lajos

Vágólapra másolva!
Hétfőn először szólalt meg a forintgyengülést okozó múlt heti kijelentései óta Kósa Lajos fideszes politikus, aki parlamenti felszólalásában a szocialisták kormányzását hibáztatta, saját magát pedig azzal védte, hogy időnként "bekövetkeznek bakik". Újságíróknak később azt is mondta, hogy már nem használná az államcsőd kifejezést, de az nem világos, hogy megbánta-e korábbi nyilatkozatát, amelynek hatására zuhanni kezdett a forint és a tőzsde.
Vágólapra másolva!

"Nem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem az, aki előidézte" - jelentette ki a parlamentben napirend előtti felszólalásában Kósa Lajos fideszes képviselő, aki először szólalt meg azóta, hogy múlt hét végén a forint jelentős gyengüléséhez vezetett az a nyilatkozata, amely szerint Magyarország államcsődhöz közeli helyzetben van. Kósa a parlamentben azt mondta, a szocialisták az elmúlt nyolc évben tönkretették az országot, a Fidesz pedig ezt próbálja orvosolni. "Lehet, hogy ebben bekövetkeznek bakik" - fogalmazott beszédében, amelyért nagy tapsot kapott a fideszes képviselők részéről.

Kósa Lajos múlt heti nyilatkozata után indult zuhanásnak a forint árfolyama. A Fidesz ügyvezető alelnöke egy debreceni gazdasági konferencián beszélt arról, hogy a kormányzati átadás-átvétel alapján, jelenleg a közvetlen államcsőd elkerülése a cél, és azt mondta, hogy szűk esély van arra, hogy Magyarország elkerülje a súlyos válságban lévő Görögország helyzetét.

Már nem beszélne államcsődről

Kósa délelőtt még elhárította a csütörtöki nyilatkozatára vonatkozó kérdéseket, de délután a parlamentben már válaszolt újságíróknak. Az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy használná-e újra az államcsőd kifejezést, ha ma lenne a csütörtökön lezajlott konferencia, azt válaszolta: olyan hisztérikus a nemzetközi pénzpiaci légkör, hogy már a görögdinnye szóra is összerezzennek, ezért lehet, hogy helytelen volt használni, és ma már nem használná. Szerinte lehet, hogy inkább úgy kellett volna fogalmazni, hogy nehéz helyzetben van a költségvetés, de megjegyezte: nem biztos, hogy ezt a választók jól értenék.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az államcsőd kifejezést ő nem a vállalati értelemben használta, hanem inkább a köznapi értelemben, mert azt látja, hogy az állam és az önkormányzatok sok helyen nem képesek ellátni a feladataikat pénzhiány miatt. Azt mondta: nehéz a helyzet, ha nem avatkozik be a kormány, akkor a költségvetés bizonyos részei az év végét sem érik meg. Szerinte jó néhány problematikus tétel van a költségvetésben, ugyanakkor Magyarország fizetési kötelezettségének mindenképpen eleget tesz, csak bizonyos területek ellehetetlenültek, az állam nem tudja ezeket teljesíteni.

Azt is mondta Kósa, hogy eddig nem jöttek tartalmi észrevételek ahhoz, amit mondott, legfeljebb csak annyi, hogy nem most, nem ezekkel a szavakkal kellett volna jellemezni a helyzetet. Szerinte ha nem lenne nehéz helyzetben Magyarország, akkor a megnyilatkozása nem okozott volna ekkora felfordulást.

Nem tudni, hogy megbánta-e

Kitérő választ adott viszont arra az újságírói kérdésre, hogy megbánta-e csütörtöki szavait. Igen vagy nem válasz helyett azt mondta: ő azt szereti, ha a betegnek megmondják, mi a baj, szerinte a szocialisták módszere helyett először Magyarországon kell az emberekkel megbeszélni a problémát, és megfelelő gyógymódot találni. Újságírók azt is megkérdezték Kósától, lehetett-e személyes érdekeltség, shortolás (egy tőzsdei technika, amely az árfolyamesésre játszik rá) abban, ami történt. Kósa visszautasította ezeket a vádakat, szerinte a szocialisták magukból indulnak ki, mikor ilyesmiről beszélnek.

Kósa azt mondta: reméli, hogy kijelentése csak átmeneti nehézséget okozott, és majd a kedden bejelentendő akcióterv helyrebillenti a helyzetet. Szerinte pontatlanul idézték az első tudósítások a szavait, a pontos szöveg a Napi Gazdaság másnapi számában jelent meg. Kósa kérdésre válaszolva azt mondta: meglepték a reakciók, mert nem számított arra, hogy a kisvállalkozóknak tartott debreceni vidéki konferencián elhangzott pár perces bevezető előadást New Yorkban is idézni fogják.

Kitérő választ adott az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy mit látott az átadás-átvételben, amelyre hivatkozva azt mondta, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg. Csak annyit mondott: vannak problémák a költségvetéssel, például a munkaerőpiaci alappal van gond. Tudomása szerint 48 milliárd forint hiányzik belőle, és félő, hogy elfogy a pénz, nem tudnak kifizetni minden járandóságot, és az Út a munkához programban dolgozók visszakerülhetnek a szociális rendszerbe, ha nem tudnak nekik munkát adni. Szerinte azzal a csütörtöki mondatával, hogy "van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret", arra utalt, hogy átcsoportosításokra lehet szükség. Hozzátette: nem lenne jó, ha esetleg tartalékokhoz kellene nyúlni.

Hétfőn került elő Kósa

Kósa hétfőn délelőtt jelent meg a csütörtöki nyilatkozat óta először a nyilvánosság előtt, az önkormányzati bizottság ülésén. Tudósítónk szerint az önkormányzati bizottság ülésén Kósa sokat beszélt, de sem ő, sem más politikusok nem hozták szóba a múlt heti történéseket. Az önkormányzati választásztási rendszer átalakításáról szóló törvény gazdájaként Kósa szakmai kérdésekről beszélt szokásos laza stílusában munkatársunk szerint.

Kósa a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusának számít, s bár nem gazdasági szakpolitikusként tartják számon, a rendszerváltás előtt az akkor Marx Károly nevét viselő budapesti Közgazdasági Egyetem tervgazdasági szakán folytatta tanulmányait, s az egyetem legendás Rajk László Szakkollégiumának titkára is volt. Kósa mondatait azonnal felkapta a magyar és a nemzetközi sajtó, a forint árfolyama pedig mély zuhanásba kezdett. Másnap Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő Kósához hasonló tartalmú nyilatkozatot tett, szombaton azonban Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár már elhatárolódott ezektől a nyilatkozatoktól, és szerencsétlennek nevezte azokat.

Az [origo] információi szerint a kormányülésen is érte kritika Kósa nyilatkozatát. A neve alatt futó Facebook-oldalon pedig többen azért bírálták, mert a nyilatkozatának tulajdonított forintgyengülés miatt rosszul járhatnak egyes devizahitelesek.