Több százmilliót vesz ki a pártok kasszájából a kormány

Vágólapra másolva!
Több tízmillió forinttal rövidítheti meg a parlamenti pártokat a kormány terve, amely szerint 15 százalékkal csökkentik a pártok állami támogatását. Az intezkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, aki kedden ismertette kormányának gazdasági terveit.
Vágólapra másolva!

Több tízmillió forintot veszíthetnek a parlamenti pártok, ha a Fidesz valóra váltja Orbán Viktor miniszterelnök ígéretét, és 15 százalékkal csökkenti a pártok állami finanszírozását. A kormányfő kedden, az országgyűlésben elmondott napirend előtti felszólalásán jelentette ki, hogy a kormány spórolásra kényzeríti a pártokat a gazdaság rossz helyzete miatt.

A pártok választási eredményeik alapján kapnak állami támogatást, a pénz azokat a pártokat illeti meg, amelyek megszerzik a listás szavazatok legalább 1 százalékát (az összes költségvetési támogatás negyedét a listás mandátumot szerzett pártok kapják egyenlő részben, a többi pénzt pedig a legalább 1 százalékot szerző pártok kapják meg a megszezett szavazatok arányában). Az áprilisi választás után költségvetési támogatásra jogosult a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és az MDF.

A 2010-es költségvetési törvény szerint a parlamenti pártoknak június és december között összesen 1,464 milliárd forinton kell megosztozniuk, ennek 15 százaléka több mint 220 millió forint, bár az nem egyértelmű, hogy a támogatás csökkentése mikortól érvényes. Az [origo] számításai szerint a pártok költségvetési támogatása idén: Fidesznek - több mint 600 millió forint (ennek 15 százaléka több mint 90 millió); MSZP - közel 300 millió forint (15 százalék közel 45 millió); Jobbik - több mint 250 millió forint (15 százalék: több mint 37 millió); LMP - több mint 140 millió forint (15 százalék: több mint 21 millió); KDNP - több mint 130 millió forint (15 százalék: közel 20 millió); MDF - közel 25 millió forint (15 százalék: közel 4 millió).