Egykulcsos szja, bankadó, visszaszorított devizahitelek Orbán csomagjában

Vágólapra másolva!
Egységes tizenhat százalékos szja bevezetése két év alatt, családi adó- és illetékkedvezmények, csökkenő társasági adó, a bankok megadóztatása - ezek a főbb elemei Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági csomagjának, amelyet kedden mutatott be. Orbán bejelentette, hogy a kormány visszaszorítja a deivzahiteleket, de egyúttal kilakoltatási moratóriumot vezet be, tervezi az állami kiadások lefaragását, és a választási ígéretnek megfelelően legálissá teszi a házi pálinkafőzést.
Vágólapra másolva!

Eljött az idő a gazdaságban is, hogy a régi helyére új kerüljön - mondta a parlament keddi ülésén, napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök, amikor bemutatta alig több mint egy hete felállt kormányának első gazdaságpolitikai intézkedéseit. A beszédet nagy várakozás előzte meg, miután az utóbbi napokban a nemzetközi piacok idegesen reagáltak az ország helyzetét borúsan leíró fideszes és kormányzati nyilatkozatokra.

A szigorú költségvetési politikát ígérő Orbán az intézkedéseket első akciótervnek nevezte, amelynek főbb elemei az adózás átalakítása, a devizahitelezés visszaszorítása és az állami szerveken való spórolás. A miniszterelnök az alapelveket úgy foglalta össze, hogy "új gazdasági rendszert" alakítanak ki és megteremtik a "kölcsönös felelősségvállalást". Szerinte ezek a lépések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy Magyarország versenyben maradhasson a világot jelenleg jellemző zord pénzügyi és gazdasági környezetben.

Változnak az adók

Orbán bejelentette, hogy a társasági adó a kormány terve szerint a jelenlegi 19 százalékról 10-re csökken majd 500 millió forintos bevétel alatt. Két év alatt egykulcsos családi adózást vezet be a kormány, ez idő alatt megszüntetik az adójóváírás lehetőségét is. Az szja kulcsa egységesen 16 százalék lesz. Bár korábban Orbán épp azzal érvelt ez ellen, hogy ebben a rendszerben nem lehet érvényesíteni a családi adózás szempontjait, most azt mondta, hogy össze tudják egyeztetni a kettőt.

A kormányfő szerint az egykulcsos adó bevezetését az indokolja, hogy több szomszédos országban hasonló rendszer működik. Hozzátette, hogy erre két év alatt állna át az ország úgy, hogy ennyi idő alatt 1,3 millió munkavállalót vonnak be az adórendszerbe, és ennyi idő alatt kivezetik a rendszerből az adójóváírás intézményét. Ez azt jelenti, hogy a minimálbéresek is fognak adót fizetni.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a kormány 10, a kis- és középvállalkozásokat terhelő adót eltöröl, ezeket azonban nem nevezte meg. Orbán jelezte azt is, hogy több olyan adó- és illetékkedvezményt vezetnek be, amelyek a családoknak kedvez, ezeket azonban nem részletezte. Orbán bejelentette, hogy a kormány bevezeti a bankadót, amelyeknek részleteiről tárgyalni kíván a bankokkal. A bankok, biztosító cégek és lízingcégek az idei évben 13 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe, ezt tervezik felemelni 200 milliárdra - közölte Orbán, aki szerint ez a különadó három évig lenne érvényben, addigra reményeik szerint erőre kapna a gazdaság. Hangsúlyozta azt is, hogy a döntés nem bankellenességet jelent, és kormánya fel fog lépni az ilyen hangulat ellen.

Orbán szerint az adórendszer átalakítását az indokolja, hogy a jelenlegi adórendszer igazságtalan, amely azt üzente az adózóknak, hogy nem érdemes becsületesnek lenni. "Nálunk az adórendszer bizalmatlanságra és spekulációra épül. (...) Így lett a becsületes emberből lúzer." - fogalmazott a kormányfő, aki szerint az új adórendszer célja, hogy azok is átlássák, akik nyolc általánost végeztek, ami a demokrácia kiterjedéséhez is hozzájárul..

Hitelek és állam

A kormány egyértelmű célja a devizahitelek visszaszorítása, Orbán ugyanis bejelentette, hogy a jövőben jelzálog bejegyzését csak forinthitel esetében fogják engedni. Közölte ugyanakkor azt is, hogy idén év végéig kilakoltatási moratóriumot jelentenek be, és tárgyalásokat kezdeményeznek a hitelezőkkel a bajbajutottak megsegítéséről. A kormányfő szerint Magyarországon az angolszász országokkal ellentétben nem lehet megtenni azt, hogy a bajba jutott lakáshiteleseket utcára tegyék, mert nem áll rendelkezésre az az intézményrendszer, amely segíthetné őket.

Orbán beszélt arról is, hogy spórolni akarnak az állami kiadásokon, összességében 15 százalékkal akarják lefaragni az állami szerveknél dolgozók bérét. Befagyasztják a vezetői béreket és megadóztatják a juttatásaik egy részét. Hasonló intézkedésekkel együtt összességében 120 milliárdos megtakarítást vár a kormány ezektől a lépésektől.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A miniszterelnök napirend előtti felszólalása

Orbán csomagjának elemei részletesen:

Adózás:

  • A cégek nyereség után fizetendő társasági adóját 10 százalékra csökkentik a jelenlegi 19-ről, évi 500 milliós éves bevétel alatt.
  • Bevezetik az egykulcsos családi jövedelemadót, amire két év alatt állnak át. Az szja 16 százalékos lesz.
  • Eltörölnek tíz, kisvállalkozókat érintő kisebb adót.
  • Bevezetik az adórendszeren kívüli kereset fogalmát, így ha adózott jövedelemből valaki másnak munkát ad, akkor abból nem kell adóznia a munkavállalónak.
  • Megszűnik az egyenes ági örökhagyásra vonakotkozó adózás.
  • Áfamentessé az adományozást.
  • Bevezetik a bankadót. A bankok, biztosító cégek és lízingcégek az idei évben 13 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe, ezt felemelik 200 milliárdra.

Hitelezés:

  • A jövőben jelzáloghitel bejegyzését csak forintalapú hitel esetében fogják engedni.
  • Kilakoltatás moratóriumot rendelnek el 2010. december 31-ig, és tárgyalást kezdenek a hitelezőkkel a bajbajutottak megsegítéséről.
  • Nemzeti eszközkezelő társaságot hoznak léte, amivel a cél, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.

Vállalkozások:

  • A beruházások során 51 engedélyt kell kérni, ezek egyharmadát a kormány eltörli
  • Megszüntetik az egyszerűsített foglalkoztatási forma jelenlegi rendszerét, és helyette újat hoznak létre.
  • Kibővítik a Széchenyi-kártya programot, az összeghatár 50 millió lesz
  • Az európai uniós forrásokat radikálisan átrendezik a kis- és középvállalkozások irányába.

Állam:

  • Költségstop az állami és költségvetési intézményeknél
  • Átalakítják a közszféra bérrendszerét
  • Felülvizsgálják a kiadásokat a minisztériumoknál és állami alapoknál
  • Átalakítják a külső megbízások és felaadatkiszervezések rendszerét
  • Az állami vezetők esetében a hatvan napon túli végkielégítéseket és a béren kívüli juttatásokat (titoktartás, szabadságmegváltás) 98 százalékos adóval sújtják.
  • Havi bruttó 2 millió forintos fizetési plafont vezetnek be az állami költségvetési szférában, beleértve a nemzeti bankot is.
  • Bevezetik az úgynevezett bértömeg-gazdálkodást, és 15 százalékos csökkentést hajtanak végre. Az álami vállalatoknál 100 igazgatóság működik, ezeket tízre csökkentik. Ez azt jelenti, hogy 260 igazgatósági helyet megszüntetnek. A felügyelőbizottságoknál a 636 helyből 450 marad.
  • Még idén csökkentik a pártok költségvetési támogatását 15 százalékkal.
  • Költségvetési felügyelőket küldenek ki az az állami szervekhez.
  • Leállítják az állami szerveknél a bútorok, telefonok és autók cseréjét.

Egyéb:

  • Moratóriumot rendelnek el a közüzemi díjak emelésére
  • Megadják a jogot mindenkinek a pálinkafőzéshez

A pálinkás szabadságharc

A kormány tervei alapvető változást hoznak az ország életében, amely "stabil, jól működő" lesz - jelentette ki Orbán. Beszéde elején megismételte, hogy szerinte a Fidesz kétharmados győzelmével végződött áprilisi választás rendszerváltást hozott, a választók a voksolásnál fejezték ki azon szándékukat, hogy a rendszerváltáskor kialakított társadalmi berendezkedést átalakítsák. Orbán szerint az ország azt várja a kormánytól, hogy az egész gazdasági és társadalmi rendszert átalakítsa, ne csak egyes részeit.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az LMP-frakció figyeli Orbán beszédét

Jelezte, hogy az átalakítások nem fognak könnyen menni, és bokszhasonlattal azt tanácsolta a kormányoldalnak: "készüljenek fel legalább 12 menetre".

A mintegy egyórás beszéd egyetlen könnyedebb pillanata az volt, amikor Orbán bejelentette, hogy - választási ígéretüknek megfelelően - legálissá teszik a házi pálinkafőzést, és a képviselők hosszan tapsoltak, majd többen nevetni kezdtek. A kormányfő erre megjegyezte, ezzel egy 90 éves küzdelem zárult le, és "lehet nevetni ezen, de ez a szabadságharc a felkelők teljes győzelmével zárult".

Miért beszélt Orbán?

Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szombat délelőtt jelentette be, hogy a kormány tartani akarja a még Bajnai Gordon kormánya által kitűzött 3,8 százalékos hiánycélt. Ez jelentős fordulatot jelent a korábbi fideszes nyilatkozatokhoz képest, amelyek arra utaltak, hogy az új kormány szerint jóval magasabb lesz a hiány, és elhangzottak 5-6-7 százalékos számok is. Varga szerint ehhez egy akciótervet dolgoztak ki a háromnapos lovasberényi kormányülésen.

Orbán és Varga kedden reggel, a Fidesz-frakció ülése előtt Sólyom László köztársasági elnököt is tájékoztatta a kormány tervezett gazdasági intézkedéseiről.