Magához vonja a döntést a kormány az emelt szintű érettségiről

Vágólapra másolva!
Beterjesztette szerdán a Fidesz azt a javaslatot, amely szerint nem az egyetemek, hanem a kormány döntene arról, mely szakokon van szükség a felvételihez emelt szintű érettségire. A javaslat 2013-ban lépne életbe. A Fidesz még a választások előtt arról beszélt, hogy az államilag finanszírozott szakokon kötelezővé akarják tenni az emelt szintű vizsgát.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerdán terjesztette be a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely szerint a jövőben nem a felsőoktatási intézmények, hanem a kormány döntene arról, hogy hol van szükség emelt szintű érettségire. A tervezetet a Fidesz két oktatáspolitikusa, Pokorni Zoltán és Pósán László nyújtotta be.

A két fideszes képviselő a javaslat indoklásában azt írta, mivel az egyetemekre történő bejutáshoz az esetek többségében elegendő volt a középszintű érettségi is, ezért a diákok többsége nem választotta az emelt szintű vizsgát. "Ez érzékelhető a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert diákok csökkenő teljesítményén is, melyet az egyetemek, főiskolák folyamatosan érzékelnek és kritikával illetnek" - olvasható az indoklásban.

A javaslat szerint a kormány rendeletben szabályozza, hogy mely szakokhoz kell emelt szintű érettségi. A rendelet 2010. október végig készül el, az új rendszer azonban csak 2013 őszén lépne életbe. A javaslat szerint a diákok számára szükség van felkészülési időre, illetve az átállás pénzügyi és személyi feltételeit is meg kell teremteni.

A Fidesz már év elején is benyújtott egy hasonló tartalmú tervezetet, de az előző, MSZP-s többségű országgyűlés nem szavazott róla. Sió László fideszes képviselő januárban a párt terveiről az [origo]-nak azt mondta, ha kormányra kerül a Fidesz, akkor kötelezővé teszik a felvételihez az emelt szintű érettségit. Sió szerint legalább az államilag finanszírozott képzéseknél kötelezőnek kell lennie az emelt szintű vizsgának.