Lezárják a Margitsziget egy részét a veszélyes fák miatt

Vágólapra másolva!
Három fa már kidőlt a Margitszigeten, mert a felázott talaj nem tudta megtartani a növényeket. Ezért a Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint le kell zárni a Margitsziget pesti oldalát.
Vágólapra másolva!

Le kell zárni a Margitsziget pesti oldalának egy részét az életveszélyessé vált fák miatt - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtök délután. Ezen a napon három egészséges fa is kidőlt a felázott talajból. Erre a közlemény szerint még nem volt példa az árvizek során.

A sziget pesti oldalát ezért a Casino környékétől egészen a Termál Szállóig, a partszakasztól a főútig lezárták. A rendőrség elkerítette a területet. A szakemberek a Duna vízszintjének csökkenéséig nem tudnak a jelenség ellen tenni - írják a közleményben.

A Duna áradása, valamint a tartós esőzéstől megemelkedett talajvízszint miatt a Margitszigeten, a Hajógyári szigeten, a Duna partvonalánál a bárhol lehet arra számítani, hogy a stabilitásukat vesztett fák kidőlnek. Az átnedvesedett talajból könnyen kifordulnak még a nagyobb gyökerű fák is - figyelmeztet a Főpolgármesteri Hivatal.

Az árvízvédelmi szakemberek és a Főkert munkatársai jelenleg is vizsgálják, hogy a Budapest mely területei áztak fel, és váltak különösen veszélyessé. A Főpolgármesteri Hivatal arra kéri a fővárosiakat és a turistákat, hogy ne pihenjenek, napozzanak közvetlenül a vízpart mentén, illetve kerüljék a különösen átázott, átnedvesedett területeket.