Vágólapra másolva!
Az árvíz levonulása után több mint száz településen kellett egyszerre megkezdeni az áradás után kötelező fertőtlenítést Borsodban - közölte az ÁNTSZ. A saját házát mindenki magának köteles fertőtleníteni, de lehet segítséget kérni az önkormányzattól is. Az ÁNTSZ szakemberi tanácsadóként járják körbe az érintett településeket.
Vágólapra másolva!

Több mint másfélszáz településen kell fertőtleníteni az árvíz után Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte szombaton Bodnár Judit, az észak-magyarországi regionális tiszti főorvos. Huszonhét településén már befejeződött a fertőtlenítés, 110-ben jelenleg zajlik, 24-ben pedig még nem is kezdődött el.

A tiszti főorvos szerint fertőtleníteni csak ott lehet, ahol már stabilizálódott a helyzet. Minthogy ez a napokban egyszerre sok településen következett be, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) településről településre járó 30 fős csapata is erősítésre szorult.

Az ÁNTSZ szakembereinek a fertőtlenítésben főleg a tanácsadás a feladata, ehhez a helyiek más régiókból még 20-25 fős erősítést kaptak 8 autóval. "A tanácsadáson túl az is a munkánk, hogy az önkormányzatok illetékességi körébe tartozó fertőtlenítés mértéke a közösségi épületeknél indokolt és szakszerű legyen" - mondta Bodnár.

A saját ingatlanának fertőtlenítéséért mindenki maga felel, de szükség esetén segítséget lehet kérni az önkormányzattól. Vannak önkormányzatok, amelyek előre készleteztek, emellett adományokat kaptak, de mindegyik számára létezik lehetőség a beszerzés utólagos elszámolására - közölte a szakember.

Miután senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy elhagyja vízzel elöntött lakhelyét, náluk fokozottan fennáll a fertőzés veszélye, aminek leginkább a fokozott személyi higiénével lehet elejét venni - tette hozzá Mindez nem helyettesíthető a védőoltással, ami egyébként is csak a hepatitis A ellen véd, sok egyéb fertőzés ellen nem.

A kitelepített emberek kapcsán a tiszti főorvos közölte: komolyabb betegség nem fordult elő az átmenetileg Miskolcon elszállásoltak körében. A "befogadó helyekre" az önkéntesek mellé az ÁNTSZ háziorvosokat, ápolónőket és területi védőnőket, sőt gyógyszerészeket is berendelt.