A neten is kutakodik az APEH adócsalók után

Vágólapra másolva!
Az internetet figyeli napi nyolc órában az APEH több tucat alkalmazottja, akik többek közt adócsalásgyanús hirdetésekre vadásznak - írja a Magyar Nemzet. A közelmúltban például ötszáz, elektronikus árverési oldalakon nagy tételben hirdető embernek küldött figyelmeztető levelet az adóhatóság.
Vágólapra másolva!

Országszerte több tucat revizor fürkészi napi nyolc órában az internetet, mert az APEH-nek szemet szúrt, hogy sok az adócsalási lehetőséget kínáló hirdetés - olvasható a Magyar Nemzet szombati számában. A hatóság az internetes reklámok figyelésével akadt például egy olyan cég nyomára, amely tetszés szerinti áfás számlákat árult. A cég ellen, amelyik saját adóbevallása szerint semmilyen tevékenységet sem folytat, az adóhatóság adócsalás gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményezett.

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője a Magyar Nemzetnek azt mondta: nagyjából egy éve hozták létre a kifejezetten az internetet böngésző csoportot a fővárost és Pest megyét is magában foglaló közép-magyarországi igazgatóságnál. Itt 16 ember keresgél napi nyolc órában az interneten, és további 10 elemző határozza meg, hogy pontosan mit keressenek. Ilyen speciális csoport a szóvivő szerint a többi igazgatóságnál még nincs, ott revizorok látják el ezt a munkát.

A revizorok a napilap cikke szerint rendszeresen ellenőrzik az elektronikus árverési oldalakat is, mert előfordul, hogy valaki nagy értékben ad el használt tárgyakat az interneten, de az adót nem fizeti be. Az APEH a közelmúltban ötszáz, az interneten nagy tételben árusító embernek küldött levelet, figyelmeztetve őket adófizetési kötelezettségükre. Aki elmulasztja a közterhek lerovását, a tartozásának megfizetésén túl bírságra is számíthat.