Sajnálja a magyar kormány az MKP kiesését

Vágólapra másolva!
A magyarellenesség végéről, az átrendeződött szlovák belpolitikai helyzetről és a szlovák-magyar kapcsolatok új lehetőségeiről nyilatkozott vasárnap a szlovákiai választásokra reagálva Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Zsolt külügyi államtitkár. Mindketten azt mondták, sajnálják a Magyar Koalíció Pártja kiesését, de azt Németh szerint nem a kettős állampolgársági törvény okozta. Az államtitkár szerint az új magyar pártnak, a Hídnak magának kell eldöntenie, hogyan kíván részt venni a magyar-magyar párbeszédben.
Vágólapra másolva!

Láthatóan teljesen átrendeződött a szlovák belpolitikai helyzet - mondta a szlovák választások után Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén szerint az átrendeződést jelzi az is, hogy "az a szélsőséges magyarellenesség, amit a Fico-Slota féle koalíció csinált és amire a kampányát építette", nem volt eredményes.

Semjén szerint minden remény megvan, hogy lényegesen jobb legyen a kapcsolat a jobbközép pártokkal, ha kormányt alakíthatnak. A magyar kormány készen áll arra, hogy az európai normáknak megfelelően párbeszédet folytassanak majd a Szlovákiában felálló legitim kormánnyal. A miniszterelnök-helyettes azt mondta: nagyon sajnálják, hogy nem sikerült bejutni a szlovák parlamentbe a Magyar Koalíció Pártjának (MKP). Ráadásul ez magyar szempontból sem szerencsés.

Új kezdet

Hasonlóan nyilatkozott az MTI-nek Németh Zsolt külügyi államtitkár, aki szerint a magyar kormány nyitott a párbeszédre a szombati szlovákiai választások után megalakuló jobbközép koalícióval, és sajnálja az Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kisesését a szlovák parlamentből. "Gratulálunk a győzteseknek, és örülünk, hogy láthatóan megerősödtek a jobbközép pártok, és jobbközép vezetésű koalíció jöhet létre" - mondta Németh.

Az államtitkár szerint a választási eredmény Robert Fico miniszterelnök és Ján Slota, a Szlován Nemzeti Párt (SNS) elnökének "zsigerileg magyarellenes és hungarofób" kormányzásának a végét is jelentheti. A választások eredményeként bekövetkező fordulat révén Németh szerint elhárult az akadály az elől, hogy a következő években a problémák megoldásával, "a közép-európai építéssel" lehessen foglalkozni. "A magyar kormány részéről nyitottak vagyunk, szükség van a párbeszédre" - mondta Németh.

A Hídnak kell dönteni

A Fidesz és a magyar kormány által nyíltan támogatott MKP rossz szereplésével kapcsolatban Németh azt mondta: "sajnáljuk a kiesését, mert az elmúlt két évtizedben a szlovákiai magyarok szempontjából fontos érdekképviseleti szervezetről van szó, amely regionális és helyi szinten meghatározó módon van jelen a szlovákiai és szlovákiai magyar közéletben".

Szerinte az MKP választási eredményének magyarázata nem a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgársági törvénnyel és a szlovákiai reakciókkal magyarázható. "Ha így lenne, akkor Ficónak kormányon kellett volna maradnia" - mondta Németh, aki úgy vélte, hogy az MKP és a Híd-Most közötti választáskor inkább arról lehetett szó, hogy melyik képviseli "hitelesebben és határozottabban" a szakítást Fico politikájával.

Németh reakciójában azt hangsúlyozta, hogy a nyitottság továbbra is megvan az MKP és a Fidesz, valamint a felvidéki magyarság és a magyar kormány közötti együttműködésre. A Hídnak pedig "magának kell eldöntenie, hogyan kíván részt venni a magyar-magyar párbeszédben" - tette hozzá a külügyi államtitkár.

A Híd bejutott, az MKP nem

A szombati szlovákiai parlamenti választásokon Robert Fico miniszterelnök szociáldemokrata pártja, a Smer győzött, és Ivan Gasparovic államfő is öt kérte fel a kormányalakításra. Valószínű azonban, hogy nem ő, hanem a jobbközép ellenzék alakít kormányt. Fico ugyanis csak Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával foghat össze, de így sem tudják megszerezni a többséget a parlamentben. A jobboldali pártok máris megkezdték az egyeztetéseket.

A választásokon 8 százalék fölötti eredményt ért el a magyar-szlovák együttműködést hangsúlyozó Híd-Most, amely így 14 képviselők küldhet a 150 tagú parlamentbe. A Magyar Koalíció Pártja ugyanakkor nem jutott be a parlamentbe. Az MKP a voksok 4,33 százalékát szerezte meg, tehát nem lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt. Csáky Pál pártvezető vasárnap reggel bejelentette, hogy lemond az MKP elnöksége. Az [origo] pozsonyi tudósítását a szlovák választási éjszakáról itt olvashatja.