Ellenzéki javaslatot vett napirendre a parlament

Vágólapra másolva!
Hétfőn először vett tárgysorozatba ellenzéki indítványt az új Országgyűlés. Az kampányfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló LMP-s javaslat jelölőszervezetként egymilliárd forintra emelné a választási kampányra fordítható összeget és 60 napban szabná meg a kampány idejét. 
Vágólapra másolva!

Először vett tárgysorozatba hétfőn ellenzéki indítványt az új Országgyűlés. Az LMP-s Karácsony Gergely előterjesztését nagy többséggel vették napirendre: 364 igen, egy nem és négy tartózkodás mellett.

Az LMP a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló javaslatával jelölőszervezetként egymilliárd forintra emelné az országgyűlési választási kampányra fordítható összeget és 60 napban szabná meg a kampány idejét. Az indítványt múlt héten nem vette tárgysorozatba az alkotmányügyi bizottság, ezért az LMP-frakció az Országgyűléstől kérte a napirendre vételt.

Az LMP-s javaslat szerint a kampány során egy jelölő szervezet, vagy jelölt támogatására jogi személy összesen legfeljebb ötmillió forintot, természetes személy pedig összesen legfeljebb kétmillió forintot fordíthat. Ezeket az összegeket 2011-től kezdődően a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre megállapított fogyasztói árindexszel évente növelni kell.

A kampány során külön bankszámlát, úgynevezett kampányszámlát kell nyitni. Annak számát be kell jelenteni az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), amely azt a honlapján közzéteszi. A kampány költségeit erről kell fizetni. A számlavezető hitelintézet erről a számláról a választási kampány ideje alatt a számlatulajdonos, valamint az ÁSZ részére hetente küld bankszámlakivonatot, amelynek másolatát a számvevőszék a honlapján közzéteszi majd - tartalmazza a javaslat.