Századvég: A többség támogatja Orbán akcióprogramját

Vágólapra másolva!
A megkérdezettek döntő többsége támogatja Orbán Viktor akcióprogramját a Századvég legfrissebb felmérése szerint. Legjobban a külföldi élelmiszerek szigorúbb ellenőrzése, az állam kiadásainak csökkentése és az állami autó-, telefon- és bútorcserék leállítása tetszett az embereknek, míg legkevésbé az egykulcsos személyi jövedelemadót támogatják.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor múlt héten bemutatott 29 pontos akcióprogramjának fogadtatását és támogatását vizsgálta a Századvég legutóbbi felmérésében. A kutatóintézet június 7. és 10. között 800, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdezett meg a kormány 29 tervezett intézkedése közül a 16 legfontosabbról.

A vizsgált intézkedésekkel a szavazók átlagosan 84 százaléka ért egyet. A legszimpatikusabb ötletek közé a külföldi élelmiszerek fokozottabb ellenőrzése (96%), az állam kiadásainak általában vett csökkentése (95%), a telefon, bútor és gépjárműcserék leállítása (93%), az adományozás adómentessé tétele (93%), a pártok költségvetésének 15 százalékos csökkentése (93%), a végkielégítések megadóztatása (91%), illetve az EU-s források magyar kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtésére történő átcsoportosítása (90%) került.

A megkérdezettek legalább négyötöde támogatja a közüzemi díjak befagyasztását (89%), az állami szektoron belüli bruttó havi kétmillió forintos kereseti plafon bevezetését (89%), az adórendszeren kívüli kereset (84%), illetve a kilakoltatási moratórium (80%) bevezetését.

Ennél valamivel kevesebben, de még így is a megkérdezettek közel háromnegyede a bérek közszférán belüli befagyasztása (78%), az ingatlan-bérbeadás megkönnyítése (76%), a cégek nyereségadójának bizonyos körülmények közötti csökkentése (75%), illetve a bankadó növelése (73%) mellett foglalt állást. Az intézkedések közül arányaiban a legkevesebben a személyi jövedelemadó kulcsainak csökkentésével értettek egyet (52%).