Pintér: Nem minden vezető teljesített jól

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzetnek adott interjújában Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy nem minden vezető teljesített a tőle elvárható szaktudás szerint, és a hiányosságok személycserékhez fognak vezetni. Pintér közölte: a hamarosan következő állománygyűlésen fogja bejelenteni a változásokat. A belügyminiszter szerint sikerült megtartania az ígéretét arról, hogy a kormány megalakulása után két héten belül javulni fog a közbiztonság.
Vágólapra másolva!

"Nem gondolkodom politikai váltásokban, azonban az elsődleges adatok alapján már most is úgy látom, hogy nem minden vezető teljesített a tőle elvárható szaktudás szerint" - mondta Pintér Sándor a belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott, a lap keddi számában megjelent interjúban. Pintér szerint a szolgálatoknál és a rendőrségen belül is olyan "érdekes adatok" kerültek elő, amelyek bizonyos hiányosságokra világítanak rá. A belügyminiszter azt mondta: a jelenleg is zajló teljesítményértékelések után fog kiderülni, hogy a vezetők miként feleltek meg a jogi feltételeknek, "és a megfelelően teljesítőknek nincs okuk az aggodalomra". (A rendőri vezetők várakozásairól, a Pintér kinevezése után uralkodó hangulatról részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

A hiányosságok felelőseire vonatkozó kérdésre Pintér azt válaszolta: az, hogy a rendőrségnek és a szolgálatoknak egyszemélyi felelősük van, nem jelenti azt, hogy egy ember folyamatosan nem tette a dolgát. Szerinte az történt, hogy a területeken hiányok keletkeztek, és a vezetők ezt vagy nem vették észre, vagy nem megfelelően reagáltak rá. Kijelentette, hogy a megyei kapitányok szintjéig mindenképpen át akarja tekinteni a teljesítmények kérdését, csakúgy, mint a titkosszolgálatok és a büntetésvégrehajtás terén. Pintér úgy érzi, vannak problémák a katasztrófavédelem vezetőinek és munkatársainak teljesítményével is. Hozzátette, hogy nem a katasztrófavédelemhez közvetlenül tartozó, hanem az azzal párhuzamosan működő más területekre gondol.

A vezetők teljesítményét Pintér szerint elsősorban az államtitkárok és a miniszteri kabinet munkatársai értékelik, de ő maga is részt vesz a munkában. "Úgy érzem, még értek valamit a jelentések olvasásához, a statisztikai és egyéb adatok értékeléséhez" - mondta a Magyar Nemzetnek a belügyminiszter, hozzátéve, hogy ő határozta meg azt is, milyen irányelvek mentén és mit kell áttekinteni. Pintér szerint jelenleg a felső vezetők átvilágítása zajlik, ezután a középszint következik, amelyben saját területükön már a hivatalban lévő vezetők is közreműködnek majd.

Pintér közölte azt is, hogy korábbi sajtóhírekkel ellentétben még nem tett javaslatot az országos rendőr-főkapitányi posztra és a szolgálatok vezetőinek személyére sem, a bejelentés a közeljövőben tartandó összevont állománygyűlésen lesz, amely az árvízi helyzet miatt két héttel ezelőtt elmaradt.

Pintért kérdezte a napilap arról az ígéretéről is, hogy a kormány megalakulása után két hét alatt javulni a közbiztonság az országban. Pintér szerint nem igaz, hogy az erről szóló ígéreteiből semmi sem valósult volna meg. "El kell menni a legveszélyeztettebb területekre, körül kell nézni, és ha ezt megteszik, akkor biztosan nem fognak ilyen állításokat megfogalmazni" - mondta. "Aki végigjárja azokat a Borsod megyei falvakat és településeket, ahol korábban jelentős problémákat okoztak az úgynevezett megélhetési bűnözők, azt tapasztalhatja, hogy ez megszűnt" - tette hozzá. (Az [origo] által felkeresett Borsod megyei Ózdon a helyiek egyelőre nem éreztek látványos változást. Erről itt olvashat.) Pintér megjegyezte, hogy persze lopások mindig lesznek, de szerinte "olyan mértékben, ahogy ez eddig történt, többé sem ott, sem máshol nem fordulnak elő".