Félmilliós büntetést fizethet a vakvezető kutyát kitiltó áruházlánc

Vágólapra másolva!
Félmillió forintra büntette a Fővárosi Bíróság a Csemege-Match áruházláncot, mert alkalmazottai vakvezető kutyája miatt kiküldtek egy vak embert az élelmiszerlánc egyik boltjából. A vak férfi beperelte a boltot.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság első fokon fél millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a Csemege-Match áruházláncot, mert megakadályozta egy vak ember és vakvezető kutyájának belépését egyik boltjába. A bíróság emellett arra utasította az áruházláncot, hogy a jövőben tegye lehetővé a vakvezető kutyák beengedését a boltjaiba, és magánlevélben fejezze ki sajnálkozását az eset miatt.

A férfi még 2009. október 8-án szeretett volna vásárolni vakvezető kutyája segítségével. Az üzlet biztonsági őre a bejáratnál viszont megakadályozta, hogy a kutyájával belépjen a boltba. A vak személy ezt követően az áruház főpénztárosához fordult, aki megerősítette, a kutyát az üzletbe nem lehet bevinni, így a férfi nem tudta személyesen elintézni a bevásárlást.

A pert indító személynek a Magyar Helsinki Bizottság jogklinika programja biztosított ügyvédi képviseletet. A perben a Helsinki Bizottság ügyvédje többek között annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy az üzlet megsértette a vak férfi egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát. Bár a jogsértés tényét a Csemege-Match Zrt. az elsőfokú eljárásban elismerte, a cég az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be. Az áruházlánc a kártérítés kiszabását kifogásolta.