Előzetes letartóztatásba került Wieszt János

Előzetes letartóztatásba került Wieszt János korábbi újbudai szocialista frakcióvezetőt, akit vesztegetéssel gyanúsítanak. Az internetre májusban felkerült egy felvétel, amelyen Wieszt egy több millió forintot tartalmazó borítékot vett át egy vállalkozótól, aki állítja, hogy a politikus kenőpénzt kért tőle.

A Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán elrendelte Wieszt János előzetes letartóztatását fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt - közölte a Fővárosi Bíróság sajtóosztálya szerdán. A végzés nem jogerős, mivel a politikus és védője fellebbezést jelentettek be ellene.

A bíróság arra hivatkozva rendelte el az előzetes letartóztatást, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve tartani lehet attól, hogy a tanúk befolyásolásával vagy más módon megpróbálja akadályozni az eljárást.

Wieszt Jánost kedden vették őrizetbe, és hallgatták ki, lakásán és más ingatlanán is házkutatást tartottak. A politikus a bűncselekmény elkövetését tagadta, és panaszt tett az őrizetbe vétel, a kihallgatás és a lakásán, valamint más ingatlanán végrehajtott házkutatás ellen.

Wieszt Jánosról májusban került fel az internetre egy rejtett kamerával készült felvétel, amelyen több mint kétmillió forintot vesz át borítékban. A felvételt még 2007-ben készítette Gálfi István vállalkozó, aki azt állítja, a politikus azért kérte a kenőpénzt, hogy megvásárolhassa az általa évek óta bérelt üzlethelyiséget, amelynek bérletét fel akarták mondani.

Lendvai Ildikó MSZP elnök és Burány Sándor, a fővárosi szervezet elnöke kezdeményezte Wieszt párttagságának felfüggesztését, és felszólították, hogy mondjon le kerületi és fővárosi önkormányzati mandátumairól. A képviselő erre kilépett ugyan a fővárosi MSZP-frakcióból, és függetlenként folytatta munkáját. Az ügyben a BRFK vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást, majd az ügy múlt héten került át a Budapesti Nyomozó Ügyészségre.