Csónakkal mentették az embereket a vihar miatt elöntött Igaron

2010.06.16. 7:29

Több utat tett járhatatlanná, pincéket öntött el, hidakat sodort el a heves esőzés szerda hajnalban Somogyban. A katasztrófavédelmet elárasztott udvarokhoz, pincékhez riasztották Tolnában is, Komlón villám csapott egy házba. A Fejér megyei Igaron csónakkal kellett menteni az embereket az elöntött házakból. 

Csónakkal mentették az embereket a Fejér megyei Igar község Vám településrészén, ahol a szerdára virradó éjszaka lezúdult, nagy mennyiségű csapadék tetemes károkat okozott. A településrész alacsonyan fekvő területén, a Kossuth utcában mintegy 10 lakóházat veszélyeztet az áradat, a víz elöntötte a pincéket, s befolyt a lakásokba. A falu jegyzője, Gerzsei Jánosné elmondta: a lezúduló áradat felgyűrte az aszfaltot, és befolyt a művelődési ház 120-130 centiméter magasan levő ablakain, de állatokat is elsodort. Tolna megye felől nem lehet megközelíteni a települést, s a 64-es főút Fejér megyei része is két helyen le van zárva a vízátfolyások miatt. A 64-es főút felől a településre vezető utat lezárták, csak a mentésben részt vevőknek engednek szabad bejárást

Utakat tett járhatatlanná, pincéket öntött el, hidakat, kerítéseket sodort el heves esőzés szerda hajnalban Somogyban is. A rendőrség szerint a Kaposvár és Balatonlelle közötti 67-es úton a vízátfolyások okozta iszaplerakódás miatt Vadépusztánál, valamint Somogybabod és Gamás között forgalomkorlátozásra kell számítani. Tengelyig ér a sár a 65-ös úton a tabi elágazásnál, ezért ott teljes szélességében le kellett zárni az utat. Vadépusztán négy embert ki kellett költöztetni, mert az esőzés után víz és iszap tört be a házukba.

A katasztrófavédelem ügyeletén hajnali négy óra óta folyamatosan cseng a telefon. Vízbetörésekhez, elárasztott udvarokhoz, pincékhez, vízátfolyásokhoz kérnek segítséget. Andocs térségében hidakat, kerítéseket sodort el a víz, de Somogyfajsz, Somogyvár, Felsőmocsolád és Mernye környékén is gondot okozott a jelentős mennyiségű eső.

Szerda reggel le kellett zárni a Somogyfajszon átvezető, 6703-as utat, mert kiöntött a Berek-patak a nagy mennyiségű eső miatt - közölte a rendőrség. A patakból kiömlő víz a falu központját árasztotta el, egy veszélyeztetett házat a katasztrófavédelem szakemberei homokzsákokkal vettek körül, hogy megóvják, több udvarból pedig az állatokat mentik a tűzoltók közreműködésével.

Kaposvárra a kora reggeli órákban dörgéssel, villámlással érkeztek a viharfelhők. Hét óra előtt rövid ideig felhőszakadásszerű eső zúdult a városra. Nágocson egy alapítványi nyomdában 40 centiméter magasan áll a víz. Az eső elmosta egy árok támfalát, így tört be a víz az épület pincéjében működő nyomdába. Andocson egy gyalogoshidat elvitt a víz, egy járda leszakadt, egy családi ház pincéjében pedig egy méter magasan áll a víz. Baranyában, Komlón villám csapott egy házba.

Összesen 50 milliméter eső esett szerda reggel a Tolna megyei Tamási térségében is, ahol vízátfolyás miatt nehezen járható a 65-ös főút Tamásinál, valamint a 61-es Nagykónyinál.

Zala megyében több településen pincéket öntött el és néhol utakat tett járhatatlanná a délelőtti felhőszakadás -közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdán. Borsfán, Zalakomárban és Vonyarcvashegyen több ház pincéjébe tört be a víz Gutorföldén dél körül egy utat csaknem ötszáz méter hosszan borított be a sár. A mintegy húsz centiméter vastagságú hordalékot a tűzoltók segítségével próbálják eltakarítani.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújváron az elmúlt hetek nagy esőzései miatt több helyen földcsuszamlások keletkeztek. A község polgármestere, Csuha Pál szerint a 10 méter hosszúságú, 6-8 méternyi magas földcsuszamlások lakóépületeket veszélyeztetnek, de veszélybe kerülhet az iskola épülete, a község múzeuma és a XIV. századi gótikus műemlék templom is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK