Megtiltaná a kormány az ártéri építkezést

Vágólapra másolva!
Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár törvényt módosítana annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen építkezni az árvízzel veszélyeztetett területeken. Az államtitkár azután mondta ezt, hogy egy ártérre épült miskolci hipermarketet teljesen elöntötte a megáradt Sajó.
Vágólapra másolva!

Törvényt módosítana Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, hogy a jövőben ne lehessen építkezni árvízzel veszélyeztetett területeken - közölte az RTL Klub Híradója.

"Elfogadhatatlan, hogy egy vízi mederben, egy olyan helyen, ami köztudottan ki van téve annak a veszélynek, hogy árvíz esetében elönti a víz, egy ilyen helyre engedélyt adnak, bármifajta építkezés megvalósítására" - mondta az RTL Klubnak a környezetvédelmi államtitkár.

Illés szerint törvényt kell módosítani, hogy a jövőben ne épülhessenek be az ilyen árterek. Azt is vizsgálja, hogy szabályos volt-e az engedélyek kiadása. De lebontani valószínűleg nem lehetne a már működő épületeket ilyenre nem is volt még példa.

Ártérre épült például az a Miskolc melletti hipermarketet is, amelyet teljesen elöntött a megáradt Sajó. Az üzletlánc gátakat épített annak fejében, hogy megkapják az építési engedélyt 2008-ban. A védvonalak mégsem voltak hatásosak, az áradat a hipermarketet is elöntötte.