Vágólapra másolva!
Legalább tíz ember megsérült és több ló elpusztult, amikor hatalmas erejű vihar csapott le a Békés megyei Mezőhegyesre, ahol éppen egy fesztivált és díjugrató versenyt rendeztek. A jégeső betörte az ablakokat, a szél letépte a házak tetejét. A polgármester szerint a városban nincs áram, és akadozik a telefonszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Óriási vihar csapott le pénteken délután Mezőhegyesre és a környező településekre - közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel. A hatalmas széllel és jégesővel érkező vihar akkor csapott le a városra, amikor éppen egy fesztivált rendeztek. Simonka György, a térség fideszes országgyűlési képviselője a helyszínről azt mondta: ilyen pusztítást még nem látott. Egész utcákon szakította le a szél a tetőket, kidőltek a fák, és a fákon alig maradt levél.

A helyi művelődési központ egyik munkatársa telefonon az [origo]-nak azt mondta, üveggolyó méretű jég esett, és alig lehetett látni a vihar alatt. A szél tövestől csavart ki fákat a művelődédési központ környékén, ahol a Lángosolimpia nevű gasztronómiai fesztivált rendezték volna, de még időben lefújták.

A lóversenypályán azonban megkezdődött az ilyenkor szokásos díjugrató verseny, az itt összegyűlt emberek közül sérültek meg többen. "A pálya egy nyílt terepen van, az embereknek idejük sem volt elmenekülni, mikor lecsapott a vihar" - mondta Hupucziné Györki Julianna, a település jegyzője. A vihar következtében legalább tíz ember megsérült, többeket a mentők vittek el. A jegyző úgy tudja, több súlyos sérült is van. A megbokrosodott lovak közül is több megsérült, kettőt el is kellett altatni.

A jegyző szerint a helyi lakótelepeken nagyon sok lakás ablaka kitörött, főként az északi oldalon, onnan támadt hirtelen az orkán erejű szél. Eddig ötven házat mértek fel, mert valószínű, hogy sok helyről ki kell telepíteni az embereket, akinek az otthona súlyosan megsérült a viharban - tette hozzá. Az önkormányzati intézményekben is súlyos károk keletkeztek, például az iskolában, és az úgynevezett alapellátó központban. Hupucziné Györki Julianna elmondta, nem emlékszik rá, hogy valaha hasonló erejű vihar nem pusztított volna Mezőhegyesen. A környező többszintes házak ablakait betörte a jég, sőt két órával a vihar után helyenként még mindig 15-20 centiméter jég borította az utcákat.

Forrás: MTI/Rosta Tibor
Forrás: MTI/Rosta Tibor

További képeket talál a viharról a fotóra kattintva!

Csanádi István, a város polgármestere az MTI-vel azt közölte, hogy becslése szerint a kár értéke több száz millió forint. A vihar leszakította az elektromos vezetékeket is, így nincs áram a városban és akadozik a telefonszolgáltatás is. A legsürgősebb feladatnak a tetők lefóliázását nevezte a polgármester, mert mint mondta, újabb viharfellegek gyűlnek az égen. "Sajnos a településen nincs erre alkalmas fólia, ezért Orosházáról próbálunk szerezni" - mondta. Már felvették a kapcsolatot az illetékes minisztériummal, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térséggé a várost.

A sérülteket Békéscsabára, Orosházára, Gyulára és Szegedre szállították. Szegedre két fiatal nő került. Egyikükről azt gondolták, hogy sérülései életveszélyesek, de kiderült, hogy a rajta látható sérülések súlyos zúzódások. Török László, a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának adjunktusa a Független Hírügynökségnek azt mondta: a fiatal nő sérüléseit kizárólag a jég okozta. Az orvos még soha nem látott még ilyen sérüléseket jégtől, a fiatal nő úgy néz ki, mintha súlyosan megverték volna. A másik nőre egy mobil építmény dőlt rá, neki szintén súlyos zúzódásai lettek.