A viharral és egy iskolatűzzel küzdöttek a tűzoltók péntek éjszaka

Vágólapra másolva!
Budapesten hatvan riasztást kaptak a tűzoltók a péntek esti vihar miatt, de egy IV. kerületi iskola kigyulladt tornatermi öltözőjét is el kellett oltaniuk. Az országban Mezőhegyesen a legsúlyosabb a helyzet, de Makó környékét is letarolta a vihar: van, ahol a teljes termés elpusztult, és a házak háromnegyede megsérült.
Vágólapra másolva!

Csaknem 60 riasztást kapták a fővárosi tűzoltók az esti vihar miatt: 29 esetben vízszivattyúzás, 27-szer fakidőlés, kétszer pedig megrongálódott épületekhez kellett vonulniuk, de még most is folyamatosan dolgoznak - mondta el a Független Hírügynökségnek Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője.

A viharral kapcsolatos esetek mellett egy iskolatűz is nehezítette a tűzoltók dolgát: a IV. kerületi Kassai úton lévő intézmény tornaterme mellett lévő, még építés alatt álló öltözőrész az éjszakai órában gyulladt ki. Építési anyagok égtek, és felrobbant egy 11 és fél kilogrammos gázpalack is. A tűzoltóknak sikerült rövid idő alatt megfékezniük a lángokat, senki sem sérült meg.

Országszerte 500 helyre hívták a tűzoltókat péntek estig, a legtöbb feladat Békés megyében volt - mondta el Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mezőhegyesen a legsúlyosabb a helyzet, ahol még tart a károk elhárítása. Itt arra kérték a lakókat, hogy az úgynevezett zöld hulladékot, vagyis a leszakadt ágakat, farészeket maguk távolítsák el.

Csongrád megyében Makó térségében pusztított a vihar. Csanádalbertin dió nagyságú jég hullott, és a vihar után 10 cm magasan állt a víz az utcákon - közölte a Csongrád megyei védelmi bizottság. Rövid ideig ivóvíz sem volt, a település 200 házból az elsődleges felmérés alapján mintegy 150 megsérült. Csanádpalotán 60, Pitvaroson kb. 160 ház szenvedett valamilyen sérülést, sok helyen az ablakok törtek be és a tető sérült meg. Az épületeket sok helyen le kellett fóliázni, mert a cserepek annyira összetörtek, hogy ideiglenesen sem biztosítanak védelmet.

Makón és térségében a gabonafélék az elsődleges becslések szerint lényegében 100% -ban megsemmisültek. A történtek után a megyei katasztrófavédelmi igazgató négy katasztrófavédelmi egységet küldött a fenti településekre.