Egykori SZDSZ-esek és Bokros Lajos a fideszes elszámoltatás ellen

Vágólapra másolva!
Nyilatkozatban tiltakozott száznyolc politikus, tudós és író a fideszes elszámoltatások ellen. Az aláírók között található többek között Bokros Lajos, Kuncze Gábor és Farkasházy Tivadar.
Vágólapra másolva!

"A demokratikus jogállam magyar híveit növekvő aggodalommal tölti el, hogy az országgyűlési választás nyertesei a kormányváltást forradalomnak tekintik, a politikai ellenfél választási vereségét pedig alkalomnak az ellenféllel való leszámolásra" - olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet vasárnap 108-an írtak alá.

Az aláírok között található többek között Bokros Lajos, az MDF EP-képviselője, Bauer Tamás, Béki Gabriella, Kuncze Gábor az SZDSZ korábbi országgyűlési képviselői, Heller Ágnes filozófus, Kenedi János történész, Vásárhelyi Mária szociológus, Konrád György író, Farkasházy Tivadar humorista.

A nyilatkozat szerint a Fidesz az elszámoltatás alatt összemossa a bűncselekményekért való felelősségre vonást a másfajta politika egzisztenciális szankcionálásával. Az aláírók szerint ez a jogállamban megengedhetetlen. Nehezményezik azt is, hogy több fideszes politikus is Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök elleni eljárással fenyegetőzött. "A negyvenes évek végén is így kezdődött a demokrácia felszámolása, és nem lehet kétségünk afelől, hogy a politikai ellenfélnek a közéletből való eltávolítása ezúttal is hasonló célt szolgál" - fogalmaz a szöveg.