Ötvenfős stáb segíti Orbán Viktor kormányfő munkáját hivatalában, a Miniszterelnökségen. Itt intézik a kormányfő sajtóügyeit, illetve szervezik a programját. Orbán az eddig bejelentett tanácsadók mellett várhatóan újabb szakembereket is fel akar kérni a tanácsadói munkára.

Körülbelül ötvenen dolgoznak a Varga Mihály vezette Miniszterelnökségen, ahol Orbán Viktor kormányfő sajtó és protokoll ügyeit intézik, illetve programját szervezik. Itt látják el teendőiket a kormányfő tanácsadói, főtanácsadói is - mondta az MTI-nek Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

A szóvivő szerint a Miniszterelnökséget vezető Varga mellett egy hatfős elemző csapat dolgozik, tagjai már a Fidesz-frakció gazdasági kabinetjében is Varga Mihály mellett tevékenykedtek. Szervezetileg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és négytagú titkársága ugyancsak a Miniszterelnökséghez tartozik.

A legnagyobb szervezeti egység a Miniszterelnökségen Orbán Viktor sajtó- és szervezési stábja. Ezt a kormányfő szóvivője, Szijjártó Péter vezeti miniszterelnöki biztosi rangban. Hozzá tartozik a miniszterelnök nemzetközi titkársága is, ahol hárman dolgoznak.

A sajtó- és szervezési stábon belül a tíz munkatárssal felálló sajtóstábot helyettes államtitkárként Havasi Bertalan, a Fidesz korábbi sajtófőnöke irányítja. A szervezési stábot pedig Benkő Szilárd vezeti, itt foglalkoznak többek között Orbán Viktor protokolljának, programjainak megszervezésével.

A kormányfő többeket felkért főtanácsadónak, illetve tanácsadónak. Közülük Gottfried Péter főtanácsadói pozícióban már dolgozik a miniszterelnök mellett, és elsősorban külgazdasági ügyekben jelent segítséget Orbán Viktor számára. A másik, már munkába állt főtanácsadó, Szapáry György korábbi jegybankalelnök, aki a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásban segít.

A tanácsadók között van Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő, aki a gyermekeket érintő kormányzati ügyekben ad tanácsokat, Balogh Gábor világbajnok öttusázó pedig sportügyekben, azon belül is elsősorban az utánpótlássport kérdésében ad tanácsokat. Szijjártó hozzátette: a kormányfő mellettük még további szakembereket is fel akar majd kérni tanácsadói, illetve főtanácsadói munkára.