Áradó patakok és vízátfolyások fenyegetnek országszerte

Vágólapra másolva!
Több száz bejelentés érkezett a tűzoltókhoz országszerte hétfő reggel óta a heves esőzések miatt. A legtöbb feladat a Bács-Kiskun megyei Baján, Szabolcs-Szatmár Bereg illetve Tolna megyében van. Elöntött utcákhoz, házakhoz, kidőlt fákhoz és leszakadt ágakhoz kell vonulniuk a tűzoltóknak, de több helyen hirtelen megáradó patakok is veszélyeztetik a településeket.
Vágólapra másolva!

Összesen 431 riasztás érkezett a tűzoltókhoz országszerte a viharos időjárás miatt hétfő estig. Ebből 290-szer azért kellett vonulniuk, hogy vizet szivattyúzzanak, 100-szor kidőlt fák és leszakadt ágak, míg 13 esetben a szél okozta épületkárok miatt hívták őket - tudta meg a Független Hírügynökség. A tűzoltókat - a folyamatban lévő eseteken kívül - még körülbelül száz helyre várják.

A Bács-Kiskun megyei Baján hétfő este négy utca volt víz alatt, helyenként a vízszint a 60 centimétert is elérte. A városban 200-300 házat fenyeget a víz, egyelőre nem tudnak szivattyúzni a tűzoltók, mert nincs hova. A városban hétfő este homokzsákokkal védekeztek.

Több Baranya megyei településen is lakóházakat veszélyeztet az áradás, miután a folyamatos esőzés miatt megemelkedtek a közeli patakok, vízfolyások vízszintjei. Bikalon négy házat lepett el az ár, és további hatot veszélyztet, de Mázán és Mekényesen is védekezni kellett. Palotabozsokon a Véméndi-vízfolyás lépett ki medréből, és kilenc embert kellett kiköltöztetni, miután negyven házat öntött el a víz. Mohács belvárosában is szinte folyamatosan szivattyúznak a tűzoltók, és Pécsett is védekeznek, ott a Május 1. utcában öntött ki egy patak.

Tolna megyében is rossz a helyzet, itt utakat zártak le, autók akadtak el, és vannak megközelíthetetlen települések is. A tűzoltóknak gyerekeket kellett menteniük a Szekszárd melletti sötétvölgyi gyerektáborból. A tábor faházait körülvette a víz, a táborozókat tűzoltóautókkal hozták ki a területről, végül senkinek sem esett baja.

Závodról és Csibrákról is érkezett bejelentés elakadt járművekről, előbbi településen házakat öntött el a víz, utóbbi falu pedig jelenleg kocsival egyáltalán nem megközelíthető. Ugyanez a helyzet Bonyhád-Majoson is, ahol eddig összesen 12 házba jutott be nagy mennyiségű víz. A 6-os utat vízátfolyások miatt hétfő délután Szekszárd és Bonyhád között lezárták, az autósokat az M6-os autópályára terelték, amelyet a lezárás idejére ingyen lehetett használni. Az utat a rendőrség este 8 körül nyitotta meg újra.

Tolna megyében több más útszakasz járhatatlan volt; lezárták a 65-ös főutat Hőgyésznél, nem lehet közlekedni Hőgyész és Csibrák, Gunaras és Döbrököz, Kurd és Gyulaj, valamint Keszőhidegkút és Regöly között. Bonyhád térségében járhatatlan az Aparhant és Lengyel, a Bonyhád és Alsóbörzsöny, illetve a Bonyhádmajos és Aparhant közötti út, és megközelíthetetlen Szálka felől Grábóc is.

Még mindig problémák vannak Csikóstőttősön, Kisdorogon, Kakasdon, Döbröközön is. Csikóstőttősön hatezer homokzsákot vetettek be a megemelkedett vízszint miatt, Kisdorogon egyméteres víz folyik át a főutcán, Kakasd központjában 40 centiméteres víz áll, Döbröközön, a Külső utcában pedig kidőlt egy ház egyik oldala.

Nógrád megyében teljesen lezárták a Felsőtold és Hollókő közötti bekötőutat, miután beszakadt az útpálya és megcsúszott a rézsű - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A közútkezelő hétfőn ezzel együtt már hét utat zárt le a megyében keletkezett vízátfolyások, iszapfolyás és az út beszakadása miatt. Sár- és iszapfolyás miatt zárták le az utat Cserháthaláp és Terény között, nem járható az út Szarvasgede és Jobbágyi, Nógrádszakál és Litke, valamint Szécsény és Pösténypuszta között sem. Nem lehet közlekedni továbbá Szarvasgede és Csécse között, valamint a Csécsét a 21. számú főúttal összekötő szakaszon.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházán, Kisvárdán, Tornyospálcán, Tiszabercelen, Paszabon és Ibrányban volt a legtöbb dolguk a tűzoltóknak. A legtöbb bejelentés Kisvárdáról érkezett, összesen 110. A tűzoltóknak elsősorban vizet szivattyúzni hívják, de sok gondot okoznak a kidőlt fák és leszakadt ágak is.

Veszprém megyében a rendkívül sok eső miatt kiöntött a zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum területén átfolyó Csorsza-patak, a víz elárasztotta a strandot, valamint az egyik éttermet és pizzériát. Az üdülőcentrumban jelenleg 2500 gyermek és tizenéves fiatal nyaral, a nyaralóházak egyelőre nincsenek veszélyben. A helyi védekezésben részt vesznek a badacsonytomaji és a balatonfüredi hivatásos tűzoltók, a kővágóörsi önkéntesek, továbbá az üdülőcentrum alkalmazottjai és zánkai lakosok is; legalább százan dolgoznak a gát erősítésén, és már több száz homokzsákot raktak le a Csorsza-patak mentén.

Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók a viharkárok elhárításán Pest megyében - közölte az [origo]-val Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese. A nagy mennyiségben lehullott csapadék miatt hétfőn reggeltől este 7 óráig már több mint ötven helyszínen kellett beavatkozni, leginkább vízzel elöntött pincék, garázsok miatt. A legsúlyosabb a helyzet Cegléd, Vámosmikola és Érd térségében. Érden külön problémát okoz a csatornák hiánya, illetőleg az elhanyagolt, eltömődött vízelvezető árkok - írta közleményében.

(A rendkívüli időjárás miatt a helyzet országszerte folyamatosan változik, ezért cikkünket is folyamatosan frissítjük. A kora délutáni állapotról korábbi cikkünkben, itt olvashat).