Egyre esélyesebb Mesterházy az MSZP-elnökségre

Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető lehet az MSZP új elnöke, miután eddig nem akadt ellenfele: gyakorlatilag minden megye őt ajánlja a posztra. A párt korábban többször megígért megújulása elmaradni látszik, a hétvégi tisztújításokon szinte minden megyében a régi elnököt tartották meg posztján.
Vágólapra másolva!

Az jelölések alapján Mesterházy Attila frakcióvezető lehet - ellenfél nélkül - az MSZP új elnöke, mert lényegében minden megye őt ajánlja erre a posztra. 12 megyéből őt ajánlják pártelnöknek, és több olyan megyében is egyértelmű a támogatottsága, ahol még nem ült össze a megyei tisztújító küldöttgyűlés és nem összegezték a jelöléseket.

A múlt pénteken, illetve a hétvégén tartotta a legtöbb megyei szervezet a tisztújítást, az MSZP alulról kezdődött átalakulási folyamatában. A legtöbb helyen nem változott a megyei vezető személye. A helyén maradt például Puch László Baranya, Kolbert István Somogy, Baracskai József Zala, Nemény András Vas, Pál Béla Veszprém, Lukács Zoltán Komárom-Esztergom, Sós Tamás Heves, Gúr Nándor Borsod-Abaúj-Zemplén, Harangozó Tamás Tolna, Varga Zoltán Békés, Horváth András Fejér, és Veres János Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök.

Budapesten Burány Sándor nem indult újra, helyette Horváth Csaba főpolgármester-jelöltet választották elnöknek.

A megyei elnökök az MTI-nek adott nyilatkozatai alapján a párt elnökhelyettesi posztjára Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter esélyes. Alelnök Kiss Péter korábbi társadalompolitikai miniszterből lehet, mellette esélyes még Gúr Nándor, Szabadkai Tamás, Tóth József XIII. kerületi polgármester, Harangozó Tamás, Szabó Imre volt környezetvédelmi miniszter és Botka László szegedi polgármester is.

A választmányi elnöki posztra Simon Gábor jelenlegi vezetőnek és Botka Lászlónak van jelentős támogatottsága. Elnökségi tagnak a megyékben Szabó Imrét, Ujhelyi Istvánt, Nyakó Istvánt, Bárándy Gergelyt, Harangozó Tamást, Teleki Lászlót, Gőgös Zoltán, Schwacz Tibort, Lukács Zoltánt, Korózs Lajost, Tóbiás Józsefet, Varga Zoltánt, Juhász Ferencet, Csabai Lászlónét, Legény Zsoltot, Jeszenszki Andrást, Szabadkai Tamást, Varga Lászlót, Herczog Editet, Márton Rolandot, Ecsődi Lászlót, Kunhalmi Ágnest, Szanyi Tibort és Szitka Pétert ajánlották - összesítette az MTI.

A következő hetekben tartják a megyei tisztújítást Nógrád, Csongrád, Győr-Moson Sopron, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében.