A kis önkormányzatokról és az iskolakerülők családi pótlékáról is dönt a parlament

Vágólapra másolva!
Az őszi választások után kisebb önkormányzatok jöhetnek létre, lerövidülhet a kampány, az iskolakerülő gyerekek családja pedig elveszítheti a családi pótlék egy részét, ha hétfői ülésén megszavazza a parlament ezeket a módosításokat. Vita kezdődik arról a javaslatról is, amely szerint az adózók akár közvetlenül is támogathatnák a nemzeti focit, kézilabdát, vízilabdát vagy jégkorongot.
Vágólapra másolva!

Több, az őszi önkormányzati választással összefüggő új szabályról dönt hétfői ülésén a parlament. A tervek szerint újra szavaz az Országgyűlés a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött kormánytisztviselői jogállásról szóló törvényről is.

Az őszi önkormányzati választásokat már az új választási eljárási szabályok szerint kell tartani, ha ma megszavazza az Országgyűlés a fideszes képviselők választási eljárási törvényt módosító javaslatát. Az új szabályok szerint a jelenlegi 72-ről 60 napra csökken a választási kampány. Rövidebb idő marad az ajánlószelvények gyűjtésére, a kampánycsendre is, amely csak a választás napjára - vasárnapra - korlátozódna.

A parlament dönt a kisebbségi önkormányzati képviselők számának mérséklését javasló kereszténydemokrata indítványáról is. Ennek alapján már az őszi választások után kisebb létszámú önkormányzatok jöhetnek létre.

Várhatóan módosítja a parlament a családok támogatásáról szóló törvényt is, a módosítás arról szól, hogy a családi pótlék kifizetését az iskolába járáshoz kötik. Eszerint ha a tanköteles korú gyerekek ötven igazolatlan órát gyűjtenek össze, akkor a jegyzőnek védelmébe kell vennie őket, és el kell rendelnie, hogy függesszék fel a gyerekek után járó családi pótlék teljes összegének kifizetését. A javaslat két részre bontja a családi pótlékot: a nevelési ellátásra és az iskoláztatási támogatásra.

Szavaz a parlament a Fidesz választási eljárásról szóló törvénymódosítási javaslatáról, amelynek értelmében minden általános választás - az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás - előtt megújítanák az Országos Választási Bizottságot (OVB). Az OVB választott tagjait az említett választások kitűzését követően, a legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon kellene a jövőben megválasztani.

Zárószavazás lesz a közoktatásról szóló fideszes javaslatról is, amely meghatározza, hogy az iskolák életében bekövetkező átszervezésekről szóló döntéseket legalább hat vagy nyolc hónappal a bevezetésük előtt kell meghozni. Az Országgyűlés dönt a Cser-Palkovics András és Rogán Antal (Fidesz) által benyújtott médiacsomag három eleméhez benyújtott módosító indítványról is.

Az Országgyűlés - több más javaslat vitája mellett - megkezdi annak a Fidesz-KDNP törvényjavaslatnak az általános vitáját is, amely meghatározná, miként tudják az adózók a társasági adóból és a személyi jövedelemadóból érvényesíthető kedvezményeken keresztül a "látvány csapatsportokat" támogatni. A javaslat a "látvány csapatsportok" közé sorolja labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot.