Egy hónapon belül átvilágítják a Malévot

Vágólapra másolva!
A kedden kinevezett légiközlekedésért felelős miniszteri biztos azt mondta: egy hónapon belül átvilágítják a Malévot és megteszik javaslataikat a nemzeti légitársaság jövőjére vonatkozóan. Pontos egyenleget terveznek készíteni a légitársaság adósságairól, terheiről és azok ütemezéséről
Vágólapra másolva!

Márton Attila, a kedden kinevezett légiközlekedés fejlesztéséért felelős miniszteri biztos szerdán azt mondta: az ő hatáskörébe tartozik majd például a Malév, a HungaroControl és a Budapest Airport (BuD) szakmai felügyelete. Ezek közül a legfontosabb feladat szerinte a Malév helyzetének felmérése, pontos diagnózis, majd egy stratégiai javaslat elkészítése a kormány számára. Márton hozzátette: a következő egy hónapban gazdaságilag átvilágítják a Malévot, pontos egyenleget készítenek a légitársaság adósságairól, terheiről és azok ütemezéséről, és ezek ismeretében lehet majd arra javaslatot tenni, hogyan, milyen formában és keretek között működjön a jövőben a nemzeti légitársaság.

A miniszteri biztos feladatai közé tartozik majd a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és a légügyi igazgatóság átszervezése és egy teljesen új államigazgatási apparátus felállítása, valamint a hiányzó légügyi rendeletek és szabályozások elkészítése is. Márton azt mondta: csak azért tart december 18-ig a kinevezése, mert a hatályos törvények szerint legfeljebb hat hónapra nevezhető ki egy miniszteri biztos, de ez többször is meghosszabbítható.