Hillary Clintonhoz utazik Washingtonba Martonyi

Vágólapra másolva!
Martonyi János külügyminiszter szerdán Washingtonba utazik, ahol tárgyalni fog Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel. A háromnapos látogatás alatt Martonyi találkozik majd a washingtoni adminisztráció és törvényhozás vezetőivel, valamint amerikai magyar szervezetek képviselőivel is.
Vágólapra másolva!

Washingtonba látogat szerdán Martonyi János külügyminiszter. Csütörtökön megbeszélését folytat majd Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel. A két külügyminiszter - többek között - a NATO közelgő lisszaboni csúcstalálkozójáról, az energiabiztonságról, a társadalmi integrációról, valamint Magyarországnak a régiós együttműködésben és a térség stabilitásában betöltött szerepéről tárgyal.

Martonyi János a kétoldalú tárgyalás mellett találkozik a washingtoni adminisztráció, valamint a törvényhozás vezetőivel is. Konzultációkat tart az amerikai politikai, gazdasági és társadalmi élet számos szereplőjével, valamint az amerikai magyar szervezetek képviselőivel. Martonyi János külpolitikai kutatóintézeti előadást tart a magyar kormány legfontosabb törekvéseiről, a közép-európai együttműködésről és a magyar EU-elnökség prioritásairól. Látogatása közben felavatja a magyar zsidók megmentéséért rendkívüli erőfeszítéseket tett Carl Lutz egykori budapesti svájci diplomata emléktábláját is.

A külügyminiszteri látogatás fő célja annak a mutatása, hogy az új magyar kormány elkötelezettnek tartja magát a két ország stratégiai szövetségesi kapcsolatainak, sok szálon futó együttműködésének további erősítése mellett, kész aktív részt vállalni a közös kül- és biztonságpolitikai kihívások kezelésében, és számít az Egyesült Államok támogatására a kormányprogramban megfogalmazott változások megvalósításában és Magyarország külpolitikai törekvéseiben.