Közleményben tiltotta le a róla készült filmet Biszku Béla

Vágólapra másolva!
Tiltakozó közleményt adott ki a róla készített dokumentumfilm miatt Biszku Béla, az 1956-os megtorlásokat levezénylő egykori belügyminiszter, aki közölte: sosem járult hozzá a vele készített interjúk közzétételéhez. A volt politikus megtévesztésével készített, őt is megszólaltató filmet a rendezők a múlt héten vetítették le, mert állításuk szerint írásos engedélyük volt Biszku Bélától a vetítésre.
Vágólapra másolva!

Közleményben tiltakozott szerdán Biszku Béla a róla készített dokumentumfilm nyilvános vetítése ellen. Az Országos Sajtószolgálat által közölt nyilatkozat szerint a korábbi belügyminiszter továbbra sem járul hozzá a vele készített interjúkat tartalmazó dokumentumfilm közzétételéhez.

Biszku szerdai közleményében azt írja, hogy a polgári törvénykönyv szerint családtagjai, hozzátartozói nem engedélyezhetik a film levetítését, mert az az ő személyiségi jogait sérti. A volt politikus közölte: az elkészült film olyan felvételeket is tartalmaz, amelyeken nem mint közszereplő jelenik meg. Biszku szerint a készítők a filmet neki nem mutatták be, annak nyilvánosságra hozatalához pedig sosem járult hozzá.

Biszku, aki az 1956-os forradalom utáni megtorlások és kivégzések idején volt belügyminiszter, 1989 óta visszavonultan él. A korábbi politikus a rendszerváltás óta senkinek nem nyilatkozott, a Mandiner.hu két újságírója, Novák Tamás és Skrabski Fruzsina álnéven vette rá az idén 90 éves embert, hogy beszéljen az 1956-os eseményekről. Az interjúkból az újságírók Biszku félrevezetésével dokumentumfilmet készítettek, amit a múlt héten le is vetítettek a nyilvánosság előtt.

Biszku a dokumentumfilm készítői szerint már korábban is tiltakozott a film levetítése ellen, és azt kérte, hogy az őt becsapó újságírók küldjék vissza neki a róla készített felvételeket. Az újságírók azonban azt állították, hogy írásos nyilatkozatuk van Biszkutól, amelyben a politikus hozzájárult a nyilatkozatok felhasználásához, ezért nem álltak el a film vetítésétől.

Korábban Biszku Béla lányai is letiltották a filmet, ők azonban a rendezők szerint később megnézték azt, és áldásukat adták a vetítésre. Amikor a filmet a múlt héten először vetítették, Skrabski Fruzsina az [origo]-nak azt mondta, hogy Biszku Béla tiltakozásával már nem foglalkoznak, és mivel lányai engedélyezték a filmet, minden jogi akadály elhárult. Skrabski ekkor úgy tudta, hogy Biszku Béla végül nem is látta a róla készült filmet.

A film, amelyet a múlt héten még csak a Menta Terasz kávézóban vetítettek, ezen a héten műsorra tűzte az Uránia Filmszínház is. A filmet korábban az [origo] is megtekintette, a róla készült összefoglalónkat itt találja.