Lemondott a pénzbeni adományok rájuk eső részéről a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónod hatvanhat árvízkárosult családja. Az eddig beérkezett mintegy nyolcmillió forintot inkább a település mellett két éve illegálisan épített töltés megerősítésére fordítanák.

Megbeszélést tartottak szerdán este Ónodon az árvízkárosultak, és közösen arról döntöttek, hogy az adományokból befolyt pénzt szinte teljes mértékben a települést az árvíztől megvédő gát megerősítésére fordítják. Eddig nyolcmillió forint adományt kaptak, de további másfél millió forintra ígérvényük van, és folyamatosan ékeznek a további felajánlások.

A hatvanhat árvízkárosult család úgy értékelte, hogy ha a pénzt szétaprózva elosztják, az egy-egy családon keveset segít, de a gát nélkül az elmúlt hetekben úszott volna majdnem mind a nyolcszáz ingatlan - közölte Üveges István jegyző csütörtökön a Független Hírügynökséggel.

Ónod a Sajó és a Hernád összefolyásánál fekszik, a május végi, június eleji áradások során mindkét folyó vize rekordot döntött. A helyiek 2006-ban már átéltek egy nagy árvizet. Hogy a pusztítás ne ismétlődhessen meg, a helyi önkormányzat építtetett egy illegális védelmi rendszert, ami az elmúlt hetekben lezajlott, rekordokat döntögető és milliárdos károkat okozó árvízben jól vizsgázott. A hatvanhat ház nem az árvíz, hanem a jelentős tömegű víz miatt keletkezett belvíz miatt károsodott. A helybelieknek Bacsó János polgármester irányításával a segítségükre érkezett önkéntes, valamint egyenruhás segítőkkel így is komoly küzdelmet kellett folytatniuk az áradat ellen.