A médiacsomag elfogadásának leállítását kéri az EBESZ

Vágólapra másolva!
Aggasztó a magyar sajtószabadságra, ezért a médiacsomag elfogadásának leállítására szólított fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője, Dunja Mijatovic. Mijatovic a magyar külügyminiszternek írt erről levelet.
Vágólapra másolva!

A médiacsomag jövő hétre parlamenti szavazásra kitűzött részének leállítására hívta fel a magyar kormányt csütörtökön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője, Dunja Mijatovic Martonyi János külügyminiszternek címzett levelében. Erről Mijatovic irodája számolt be csütörtökön.

Dunja Mijatovic szerint a médiacsomag rendkívül aggasztó a magyarországi sajtószabadságra nézve, és elfogadása ahhoz vezethet, hogy az összes műsorszolgáltató politikai döntéseknek lesz alárendelve. A képviselő azt javasolta, hogy folytassanak nyilvános egyeztetést a módosításról a szakmai érintettek bevonásával, és felajánlotta, hogy irodája részletes szakvéleményt készít a törvényjavaslatokról.

A korábbi EBESZ-képviselő is veszélyt lát

Mijatovic közleménye után megszólalt a médiacsomag ügyében Haraszti Miklós, az EBESZ korábbi sajtószabadság-képviselője is, aki közölte: szerinte "kelet felé lökné" Magyarországot a fideszes képviselők által javasolt médiairányítási rendszer elfogadása, és a változással mind a magántulajdonú műsorszolgáltatás, mind a közszolgálati média a kormánytöbbség hatalma alá kerülne.

Haraszti szerint "csak egyetérteni lehet" Mijatovic azon megállapításával, hogy bármekkora parlamenti többsége van is egy politikai erőnek, nem használhatja a sajtószabadság korlátozására, a média alávetésére. A szakember szerint helyes, hogy a Fidesz javaslata az eredeti tervvel ellentétben mégsem távolítaná el az alkotmányból a véleményszabadságot, de súlyos és kártékony változtatásnak nevezte, hogy a módosítás törölné az alkotmányból a tájékoztatási monopóliumok megakadályozásának feladatát.

Hozzátette: noha az EBESZ-nek nincs jogi hatalma, a tervezett médiacsomag olyannyira szembemegy az európai gyakorlattal, hogy a nemzetközi közvélemény aligha elégszik meg azzal az ellenérvvel, hogy a Fidesznek kétharmados parlamenti többsége van, és így bármit megtehet. Véleménye szerint a helyes az volna, ha a kormánypárt visszavonná az előterjesztést, szakmai konzultációt indítana, és nemzetközi szervezetek véleményét is kikérné a médiareform előtt.

Közalapítvány és Hírközlési hatóság

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal által benyújtott médiacsomag értelmében a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda szervezetileg önállók maradnának, de nonprofit zártkörű részvénytársaságokként működnének tovább. Közös felügyeleti szervük a Közszolgálati Közalapítvány lenne.

A javaslat létrehozná a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, amelynek autonóm államigazgatási szerve a Médiatanács. Az utóbbi tagjait a parlamenti frakciók egy-egy tagjából álló jelölőbizottság jelölné, szavazatuk azonban nem egyforma súlyú, hanem az egyes képviselőcsoportok mandátumainak számával arányos volna. (A Fidesz médiát szabályozó törvényjavaslatairól itt olvashat részletesen.)