Orbánnál van a csontváz-jelentés egyetlen példánya

2010.06.24. 13:29

Harminc oldalas, egyetlen példányát pedig Orbán Viktor kormányfő kapta meg - mondta a HVG-nek adott interjúban Varga Mihály miniszterelnöki államtitkár arról a tényfeltáró jelentésről, amelynek elkészültéig a Fidesz nem akart konkrétumot elárulni a terveiről. A június elejére elkészült jelentést eddig nem hozták nyilvánosságra, Varga szerint erről csak Orbán dönthet.

"Nem ellenezném, hogy nyilvánosságra hozzuk, mert semmi olyan nincs benne, amit nem mondtam el szóban" - mondta a HVG-nek Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár az általa készített gazdasági tényfeltáró bizottsági jelentésről.

A Fidesz még a választási kampány alatt jelentette be, hogy Varga vezetésével létrehoznak egy gazdasági tényfeltáró bizottságot. A Fidesz szerint erre azért volt szükség, mert az előző, az MSZP és az SZDSZ által támogatott kormányok több esetben nem árulták el a valódi gazdasági adatokat. A párt a választási kampányban többször arra hivatkozva nem nyilatkozott konkrét terveikről, hogy előbb meg akarják várni a bizottság jelentését.

A tényfeltáró bizottság első részjelentése június elején készült el - ezt azok után jelenetették be, hogy Kósa Lajos ügyvezető alelnök és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő nyilatkozatainak hatására zuhanni kezdett a forint árfolyama. Varga akkor a dokumentumról annyit mondott, hogy a jelentés szerint az előző kormány sokkal rosszabb helyzetet hagyott maga után, mint amit kommunikált.

Varga azt mondta: nem igazak az előző kormánynak a közlekedési vállalatok - a BKV, a MÁV, a Malév - kiadásaira vonatkozó adatai. A bizottság szerint nagyságrenddel térnek el a valóságtól a tb-alapokra, az önkormányzatokra vonatkozó adatok is. Varga a HVG-nek adott interjúban a bizottság legsúlyosabb megállapításai közül a Malév 50 milliárd forintos viszont garanciáját, a Külügyminisztérium 7 milliárd forintos nemzetközi tagdíjtartozásait és a MÁV 290 milliárd forintos adóságát emelte ki.

A kormány a jelentés megállapításaira hivatkozva jelentette be júniusban a 29 pontos gazdasági akciótervet. Orbán Viktor kormányfő szerint az akciótervre azért volt szükség, hogy tartani tudják az előző kormány által meghatározott 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt. Ez fordulatot jelentett a Fidesz kommunikációjában, a párt ugyanis korábban arról beszélt, hogy akár 6-7 százalék is lehet az idei hiány.

A tényfeltáró bizottság jelentését azóta sem hozta nyilvánosságra a Fidesz. Varga erről a HVG-nek azt mondta: a 30 oldalas dokumentum egy példányát átadta Orbánnak. Varga szerint a kormányfő döntése, hogy azt mikor hozza nyilvánosságra. Korábban a Fidesz több vezető politikusa is azt mondta az [origo]-nak, hogy a jelentést nem látták, azt kizárólag Orbán kapta meg. A fideszes politikusok hozzátették: amikor a jelentés tartalmát ismertették a frakció előtt, nem tudtak meg többet, mint ami korábban a sajtóban is megjelent.

KAPCSOLÓDÓ CIKK