Puhít a csendrendeleten Erzsébetváros

Vágólapra másolva!
Nem lesz általános csendrendelet Erzsébetvárosban a közgyűlés pénteki döntése szerint. A szórakozóhelyek és boltok nyitvatartásáról a lakók fognak dönteni, az üzletekkel szomszédos társasházak a jegyzőnél kérvényezhetik a korai zárást.
Vágólapra másolva!

Nem lesz általános előírás az üzletek és vendéglátó helyek nyitvatartására Budapest VII. kerületében - döntött pénteki ülésén az erzsébetvárosi képviselő-testület. Az eredeti tervezet éjfélkor minden üzletet bezárásra kötelezett volna, de a képviselők pénteken elfogadták a Szövetség Erzsébetvárosért frakcó javaslatát, amely az általános tilalom helyett lehetőséget ad a lakóközösségeknek, hogy korai zárásra kényszerítsék a problémás szórakozóhelyeket.

Az elfogadott helyi rendelet szerint az üzletek nyilvántartása korlátozható éjfél és reggel 6 óra közt, ha azt az üzletnek helyt adó és a szomszédos társasházak - tehát nem egyes lakók - kérik. A kérelmet vagy a társasházak közgyűlései nyújtják be, vagy a tulajdoni hányad többségével rendelkező lakók írásban kérhetik a jegyzőtől. A jegyző a kérelmek alapján dönti el, hogy az adott üzlet meddig tarthat nyitva.

Ha egy üzlet megszegi a nyitvatartási szabályokat, a kereskedelmi törvény szerint bírságot kaphat, üzletét határozott időre bezárathatják, vagy végső esetben visszavonhatják a működési engedélyét. A helyi rendelet nem vonatkozik minden üzlethelyiségre, csak az alkoholt is árusító vendéglátóhelyekre. Ez alól is kivételt képeznek a szállodák éttermei és bárjai.

Kompromisszum

A Fidesz-frakció az ülés elején azt javasolta, hogy vegyék le a napirendről a csendrendelet tervezetét. Vattamány Zsolt frakcióvezető szerint az előkészítetlen és nem voltak róla valódi egyeztetések. Gergely József alpolgármester szerint viszont hosszú egyeztetés volt a tervezetről minden érintettel. "Aki akart, az ebbe bekapcsolódhatott" - mondta az alpolgármester. A testület 8 igen, 7 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett nem támogatta az előterjesztés levételét a napirendről.

Az MSZP-frakció nevében Gergely József alpolgármester is előterjesztett egy indítványt. Ez hasonlított a végül elfogadott rendelethez, azonban fordítva állt volna a kérdéshez: a lakók engedélyéhez kötötte volna az éjfél utáni nyitva tartást. Molnár István, a Függetlenek Erzsébetvárosért képviselője szerint ez rossz megoldás lett volna, hiszen 150 vendéglátósnak mintegy 600 társasházi közgyűlést kellett volna összehívni, még akkor is, ha egyébként nincs probléma. A testület végül a Szövetség Erzsébetvárosért frakcó javaslatát fogadta el.

Zsendovits Ábel, a vendéglátósokat képviselő Azért 7 Egyesület elnöke az [origo]-nak azt mondta: "Egyik szemünk sír, a másik nevet." Szerinte a módosítás pozitívuma, hogy nem kell azonnal bezárni éjfélkor a szórakozóhelyeket, de az továbbra sem jelent valódi megoldást a lakók problémájára: nem lesz tőle csend és tisztaság. A vendéglátósok továbbra is úgy látják, a zaj és a köztisuztasági problémák kezelése hatósági feladat lenne.

Éjfélkor zárni kellett volna

A rendelet tervezetében eredetileg az szerepelt, hogy a kerületben kivétel nélkül minden üzletnek be kell zárnia legkésőbb éjfélkor. Az alpolgármester szerint a csendrendelet az egyetlen eszköz, ami az önkormányzat számára lehetővé teszi, hogy fellépjen az éjszakai randalírozás ellen. Ez az éjjel-nappal nyitva tartó boltok mellett egy sor, a turisták által is szívesen látogatott belső-erzsébetvárosi szórakozóhelyet érintett volna (a tervezetről részletesen korábbi cikkünkben olvashat).

Csütörtökön még a benyújtás előtt módosították az erzsébetvárosi csendrendelet-tervezetet, az új változat szerint nem kellett volna éjfélkor bezárniuk a szállodákban üzemelő vendéglátóipari egységeknek, illetve azoknak a vendéglőknek és éjjel-nappali boltoknak, amelyek nem forgalmaznak alkoholt.

A szomszédos Terézváros tavaly nyáron fogadott el egy csendrendeletet. Ez már este tízkor zárórát rendelt a szórakozóhelyeken, csak az üzletnek otthont adó ház lakóinak írásos engedélyével lehetett a teraszokat éjfélig, a szórakozóhelyeket hajnali egyig nyitva tartani. A rendelet ellen széles körű tiltakozás szerveződött, végül az önkormányzat tavaly októberben engedett, és a lakók hozzájárulásával akár reggel 6-ig is nyitva tarthatnak a szórakozóhelyek.