Víz csöpög az olvasók nyakába az ELTE könyvtárában

Vágólapra másolva!
Először valószínűleg csak az üvegtetőn lecsapódó pára csöpögött az ELTE BTK épületében található új könyvtárban az olvasók és dolgozók nyakába, de ma már az esővíz is befolyik, ezért le kellett zárni az olvasótermet. A dékán nem kíván nyilatkozni, a kivitelezőnél pedig csak jövő héten lesz elérhető az illetékes vezető.
Vágólapra másolva!

Beázik az ELTE angol-amerikai és germanisztikai intézeteinek 2007-ben átadott könyvtára - hívták fel az [origo] figyelmét az egyetem hallgatói és dolgozói. A könyvtár a bölcsészkar Múzeum körúti épületének egykori udvarán található, amelyet üvegtetővel fedtek le három éve. Azóta többször előfordult, hogy víz csöpögött le róla, főleg esős, hideg időben.

Az egyetem egyik, névtelenséget kérve nyilatkozó dolgozója szerint ezt a kezdetektől előforduló jelenséget valószínűleg a páralecsapódás okozta: a hideg üvegen a belső tér meleg levegőjéből kivált a vízpára. Idén májusban elkezdték kijavítani az üvegtető hibáját, de ennek következtében még rosszabb lett a helyzet, valószínűleg már az esővíz is befolyik több helyen.

Forrás: Flickr/seaslibrary
Az udvarból kialakított könyvtár

A beázás miatt be kellett zárni a könyvtárat, és fóliával kellett letakarni több asztalt is. Forrásunk szerint eddig a könyvgyűjteményben vagy a berendezésekben nem esett nagy kár, de a beázás kiszámíthatatlan, bármikor előfordulhat, hogy a víz polcokra vagy számítógépekre csöpög.

Az [origo] megkereste az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékáni hivatalát, de Dezső Tamás dékán munkatársán keresztül annyit üzent: nem kíván nyilatkozni, és ahhoz sem járul hozzá, hogy fényképeket készítsünk a könyvtárban. A könyvtár felújításának kivitelezője a Kipszer Fővállalkozási és Tervező Zrt. volt, ahol pénteken az [origo] érdeklődésére azt közölték, hogy az illetékes vezető leghamarabb hétfőn tud nyilatkozni.