Amerikába látogathat az ősszel Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Washingtonba látogathat Orbán Viktor miniszterelnök az ősszel - jelentette be csütörtökön Martonyi János külügyminiszter, aki Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel tárgyalt a Fehér Házban. Martonyi szerint sikerült megnyugtatnia Clintont a Magyarország és Szlovákia közötti viták ügyében, az amerikai külügyminiszter pedig közölte: továbbra is értékes szövetségesként tekint Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Feltehetően még az ősszel Washingtonba látogat Orbán Viktor miniszterelnök - jelentette be csütörtökön Martonyi János külügyminiszter, miután Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel tárgyalt. Martonyi közölte: Clintonnal is megvitatta Orbán látogatásának lehetőségét.

A két külügyminiszter megbeszélése utáni sajtótájékoztatón Martonyi azt mondta, megerősítette Clintonnak Magyarország elköteleződését az atlanti szövetség iránt, és biztosította kollégáját Magyarország nyugat-balkáni szerepvállalásának folytatásáról is. A külügyminiszter egyúttal meghívta kollégáját Budapestre a Tom Lantos Intézet - egy regionális kitekintésű emberi jogi kutatóközpont - jövő tavaszi megnyitójára.

Hillary Clinton a tájékoztatón közölte: Magyarország az Egyesült Államok közeli barátja és értékes partnere, a két ország együttműködik a globális kihívások kezelésében. "Hálásak vagyunk a magyar népnek az afganisztáni NATO-misszióhoz nyújtott hozzájárulásért" - mondta, majd méltatta, hogy Magyarország ígéretet tett az Afganisztánban állomásozó erőinek megnövelésére.

Clinton szerint az amerikai adminisztráció nagyra értékeli, hogy a magyar kormány elkötelezte magát a roma állampolgárok jogainak védelme mellett. Martonyi János szerint a találkozón szóba került Szlovákia is, de ezzel a témával kapcsolatban a magyar külügyminiszter jelezte Clintonnak, hogy "messze eltúlzottnak tartja a magyar állampolgársági törvény módosítására adott szlovák reakciót".

"Szó sincs területi integritás sérelméről" - mondta arra utálva, hogy korábban Robert Fico szlovák miniszterelnök országa integritása elleni támadásnak értékelte a magyar állampolgársági törvényt. Martonyi szerint Clinton elfogadta a magyar álláspontot. "Messziről úgy tűnhet, mintha valódi feszültség lenne a két ország között, (de) ilyen nincsen, csak vitás kérdések vannak" - mondta Martonyi.