Ruhába csavart fejjel hagyta el a börtönt Mesterházy Ernő

Vágólapra másolva!
Arcát ruhával takarva, szó nélkül távozott a Markó utcai börtönből Mesterházy Ernő, akit korábban a BKV-ügyek gyanúsítottjaként helyeztek előzetes letartóztatásba, de pénteken szabadon engedtek. A férfi este fél nyolckor egy rá váró autóval hagyta el a helyszínt; ügyvédje szerint nem vádalkuval szabadult, és senkire nem tett terhelő vallomást.
Vágólapra másolva!

Este fél nyolc előtt néhány perccel engedték el a büntetés-végrehajtás Markó utcai épületéből Mesterházy Ernőt, a BKV-ügyek eddig előzetesben tartott gyanúsítottját. Mesterházy szabadulásáról az ügyvédje fellebbezése alapján már órákkal korábban döntött a bíróság, de csak este engedték ki a fogdából (szabadulásának okairól korábbi cikkünkben is olvashat).

Demszky Gábor főpolgármester korábbi tanácsadója a Markó utcai épületéből távozóban nem válaszolt a rá váró újságírók kérdésekre. A férfi az arcát egy a fejére húzott ruhadarabbal takarta el a fényképezőgépek és kamerák elől, és néhány másodperc alatt elhagyta a helyet a rá várakozó kocsival.

A bíróság pénteken Mesterházy Ernő ügyvédjének fellebbezése miatt szüntette meg a BKV-ügyekben gyanúsított férfi előzetes letartóztatását. A végzés szerint nem áll fenn annak reális lehetősége, hogy a férfi megpróbálna bizonyítékokat megsemmisíteni, tanúkat befolyásolni, vagy meghiúsítani az eljárást. A döntés annak ellenére született meg, hogy az ügyészség éppen a héten jelentette be: az ügyben a gyanúsítottak érdekében eljáró emberek valószínűleg bizonyítékokat semmisítenek meg. Az ügyészség gyanúja miatt Mesterházy szigligeti házaiban házkutatást is tartottak, és bizonyítékokat foglaltak le.

Papp Gábor, Mesterházy Ernő ügyvédje a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy ügyfelét péntektől semmiféle kényszerintézkedés nem sújtja. Az ügyvéd a keddi, szigligeti házkutatásról annyit mondott, hogy tudomása szerint semmiféle érdemleges bizonyítékot nem sikerült lefoglalniuk a nyomozó ügyészeknek.

Az ügyvéd szerint Mesterházy Ernőt nem azért engedték el, mert vádalkut kötött volna a hatóságokkal. Papp Gábor szerint ügyfele összesen kilenc hosszú kihallgatáson van túl meggyanúsítása óta, de ezeken a kihallgatásokon egyetlen más emberre sem tett terhelő vallomást.

Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor személyes tanácsadóját a BKV több vezetőjével együtt február elején vette őrizetbe az ügyészség a BKV-üggyel kapcsolatban, már akkor is felbújtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsították, előzetes letartóztatását pár nappal később a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyére hivatkozva kezdeményezte a Fővárosi Főügyészség. Május végén 163 millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is meggyanúsították, Mesterházy azonban tagadta bűnösségét.