Szombaton kezdik leereszteni a tiszaroffi víztározót

Vágólapra másolva!
Szombaton megkezdhetik a tiszaroffi árapasztó vésztározó vizének leeresztését,miután a Tisza a tározó vízszintje alá apadt. A vízügy szerint a tározó vize jó minőségű, így nem jelent kockázatot a Tiszára.
Vágólapra másolva!

A Tisza folyamatos apadása miatt szombat reggel megnyitják a tiszaroffi vésztározó vízleeresztő zsilipjeit - közölte pénteken a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatási ügyeletese. A tározóban az árvíz idején elraktározott víz leeresztését az teszi lehetővé, hogy a folyó vízszintje a tározó szintjére apadt.

Az elvégzett vizsgálatok szerint a tározóban található víztömeg minősége megfelelő, így annak visszavezetése a folyómederbe nem jelent szennyezéssel fenyegető kockázatot - közölte az igazgatóság. A létesítményben lévő víz leeresztését szombat reggel 8 órakor a déli zsilip megnyitásával kezdik el az igazgatóság szakemberei.

Az alig egy éve átadott, Velencei-tó méretű létesítményt a Tiszán levonuló árhullám miatt csaknem 60 millió köbméternyi vízzel árasztották el június első felében. A korábbi becslések szerint a tározó több mint 10 centivel csökkentette a Tisza vízszintjét az árvíz tetőzése idején.