Büdös az LMP-nek a Tarlós ellen szervezkedő MSZP

Vágólapra másolva!
Nem hajlandó az LMP az MSZP-vel közös, független főpolgármester-jelöltet támogatni, az LMP saját jelöltet állít - válaszolta hétfőn az LMP frakcióvezetője, Schiffer András Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje megkeresésére. Horváth az együttműködést kérő levelében azzal érvelt, hogy szerinte csak így lehetne legyőzni a Fideszt és Tarlós Istvánt. Erre Schiffer hétfőn azt írta: az LMP politikája nem merül ki egyik vagy másik ellenfelük legyőzésében.
Vágólapra másolva!

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője hétfőn nyílt levélben elutasította Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje kérését arról, hogy a két párt közösen támogasson egy független jelöltet az őszi főpolgármester-választáson. Horváth vasárnap kereste meg kérésével ugyancsak nyílt levélben Schiffert, a szocialista politikus azzal érvelt, hogy szerinte csak így lehetne legyőzni a Fideszt és jelöltjét, Tarlós Istvánt.

Horváth vasárnap azt írta: nem az MSZP támogatására kérik az LMP-t, nem is közös kampányra, hanem "a város jövőjének megvédése érdekében összefogásra". Horváth hozzátette, hogy az együttműködés érekében kész lemondani a jelölésről, majd Bárándy Pétert, Vágó Istvánt és Kuncze Gábort ajánlotta az LMP figyelmébe mint olyan közéleti személyiségeket, akik "képesek lehetnek egy szabadságra, igazságosságra, egyenlőségre épülő, jövőbe mutató politikai program képviseletére és megvalósítására".

Elutasító válaszát Schiffer hétfőn azzal kezdte, hogy ő az LMP országgyűlési frakcióvezetőjeként nem illetékes nyilatkozatot tenni a párt budapesti választási felkészüléséről és Budapest-programjáról, de a párt országos választmányának tagjaként megerősíti, hogy a legutóbbi kongresszus egyhangúlag úgy döntött: az LMP a fővárosi helyhatósági választáson egyetlen parlamenti párttal sem kíván együttműködni. "A 'független' főpolgármester-jelölt közös felkérése - ha őszinték akarunk lenni magunkkal és választóinkkal szemben - ebbe a kategóriába tartozik" - írta Schiffer.

Schiffer az együttműködés elutasítását azzal indokolta, hogy az LMP egyik parlamenti pártban sem lát partnert ahhoz, hogy "a főváros fejlődését kiszabadítsák az ingatlanspekulánsok és más, az önkormányzati hatalommal összefonódott oligarchák hálójából". Az LMP-s politikus a Horváth által megnevezett három lehetséges közös jelöltről azt írta: nem tudnak semmi az ő várospolitikai elképzeléseikről, "az LMP-vel, az ökopolitikai gondolkodással szembeni fenntartásaikról azonban annál többet".

Schiffer hétfői levelében azt is megjegyezte, szerinte Horváth Csabát korábbi főpolgármester-helyettesként személyes felelősség is terheli abban, hogy "az utóbbi években városházi kollégái korrupciógyanús ügyeitől volt hangos a sajtó".

Horváthnak arra az érvére, hogy szerinte csak az LMP és az MSZP összefogásával lehet legyőzni Tarlóst, Schiffer így válaszolt: "a mi politikai céljaink nem merülnek ki egyik vagy másik ellenfelünk legyőzésében". "Az elmúlt bő másfél évtizedben mindkét politikai oldal számára mindent - a legsúlyosabb normaszegéseket is - igazolt a másik, az önök esetében konkrétan Orbán Viktor - legyőzésének vágya. Az LMP küldetése éppen ennek a politikai logikának a meghaladása" - írta a párt frakcióvezetője.

Schiffer szerint ugyanakkor annak ellenére, hogy a fővárosi helyhatósági választáson az MSZP ellenfelei is lesznek, a mindennapi együttműködésre nyitottak a demokratikus parlamenti pártokkal. "A pártok közötti együttműködést azonban az üzengetések aligha segítik" - jegyezte meg.

Az LMP július 5-én nevezi meg, kit indít önálló jelöltként a főpolgármesteri tisztségért. "A párt testületei olyan személyt fognak jelölni, aki minden baloldali választópolgár számára is hitelesen fogja képviselni a fenntarthatóság, a tiszta közélet és az állampolgári szolidaritás Budapest-programját" - írta Schiffer. A jelölésre esélyesként a párt részéről korábban Jávor Benedek neve merült fel.