Fúvótechnikájára kell figyelnie a tárogatózó Schmittnek

2010.06.28. 17:15

Már több évvel ezelőtt beszerzett egy tárogatót Scmitt Pál köztársaságielnök-jelölt, aki annyira beleszeretett a hangszerbe, hogy azonnal megvette a bolt bemutató darabját. Államfőjelöltként azzal példálózott, hogy tárogatóleckéket vesz, a hangszerhez értők szerint ha hetente gyakorol, már pár hónap múlva eljátszhat egyszerűbb darabokat.

Ha eleget gyakorol, már 3-4 hónap alatt megtanulhat tárogatón játszani a Fidesz által köztársasági elnöknek javasolt Schmitt Pál, aki a múlt csütörtöki bemutatkozásán a frakció előtt az élethosszig tartó tanulás fontosságát azzal érzékeltette: ő is tanul, többek között heti kétszer jár görögórára, le tud nyomni 40 fekvőtámaszt, és tárogatózik is.

A Tárogató Műhely Kft. hangszerkészítő mestere, Tóth József az [origo]-nak azt mondta: az államfőjelölt közel öt éve kereste fel boltjukat azzal, hogy szeretne egy tárogatót. "Tartottunk egy gyönyörű bemutató darabot, hogy kipróbálhassák az érdeklődők. Schmitt úrnak annyira megtetszett, hogy ragaszkodott hozzá, hogy azonnal megvehesse a hangszert" - mondta.

Tóth József azt mondta, a tárogató az elmúlt évtizedben a reneszánszát éli, egyre többen érdeklődnek iránta, "sok a lelkes amatőr". Jelenleg tudomása szerint nagyjából 80-100 műkedvelő van az országban, és 6-10 tárogatós, akik már komolyabb zenei színvonalon állnak. Ha valaki meg szeretne tanulni ezen a fúvóshangszeren játszani, akkor legjobb, ha tőlük vesz órákat, mert zeneiskolákban alapszinten nem oktatják ezt a hangszert.

Egyszerű a fogása

A hangszerkészítő mester állítja, "elég könnyű megtanulni tárogatózni, mert a fogása egyszerű, csak a fúvótechnikát kell elsajátítani". Jelenleg egy tárogatóóra 3-4 ezer forintba kerül. "Aki hetente két alkalommal gyakorol, az 3-4 hónap alatt már eljut oda, hogy egyszerűbb darabokat meg tudjon szólaltatni" - tette hozzá.

A hangszerkészítő szerint az országban csak pár helyen foglalkoznak tárogatók készítésével, pedig igény egyre inkább lenne rá, mert csak nagyon kevés régi hangszer maradt fenn. A náluk készült darabok döntő többségét külföldön adják el. Egy tárogató - anyagtól, minőségtől függően - 400-500 ezer forint plusz áfába kerül. (Az értékes hangszert hiába kerestük Schmitt Pál 2010-es vagyonbevallásának ingóságokat tartalmazó részében, itt csak a motorjait tüntette fel.)

Tiltották a használatát

A tárogató eredete bizonytalan, a Tárogató Műhely honlapja szerint feltehetően Ázsiából ered, először 1643-ban említik írott forrásokban. A tárogatót a Wikipedia szerint nem csak a magyarok, de a délszlávok, erdélyi magyar és román zenészek is hazsnálták. A hangszer gyűjtése az 1850-es években kezdődött, az 1800-as évek végén többen kísérleteztek a megújításával. A Rákosi-rendszerben gyakorlatilag tiltották a használatát, a Kádár-rendszerben pedig csak Burka Sándor készíthetett lemezeket tárogatóval.

Schmitt Pált, az országgyűlés elnökét a múlt szerdán jelölte köztársasági elnöknek Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz-frakció csütörtökön hallgatta meg Scmittet. Megválasztásáról szerdán kedden szavaz az országgyűlés. Schmitt várhatóan államfő lesz, mert megválasztásához a képviselők kétharmadának támogatása kell, amivel az őt jelölő Fidesz és KDNP rendelkezik.

Az [origo] megkérdezte a Fidesz sajtóosztályát, hogy az államfőjelölt zenei tanulmányairól kitől kaphatunk részletesebb tájékoztatást, de azt közölték, hogy ebben nem tudnak segíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK