Külsős is lehet majd alpolgármester

Vágólapra másolva!
A parlament elfogadta azokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében nemcsak képviselő tölthet be alpolgármesteri, főpolgármester-helyettesi és megyei közgyűlési alelnöki posztot. A változtatásokat a Fidesz kezdeményezte, amely szerint eddig nem volt megfelelően rendezve a helyettesek jogi helyzete.
Vágólapra másolva!

A jövőben a képviselő-testületen kívülről is lehet alpolgármestert, főpolgármester-helyettest és megyei közgyűlési alelnököt választani, miután az országgyűlés hétfőn elfogadta az ezzel kapcsolatos alkotmánymódosítást, illetve törvénymódosítást. A több törvényt is érintő módosítást a Fidesz és a vele szövetséges KDNP képviselői támogatták, az ellenzéki pártok pedig nemmel szavaztak, illetve az egyik szavazásnál a Jobbik tartózkodott.

A javaslat értelmében bekerül az alkotmányba, hogy az alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek. Az ilyen, kívülről hozott alpolgármester ugyanakkor nem helyettesíthetné a polgármestert a képviselő-testület elnökeként. A mostani gyakorlat az, hogy az egyes képviselő-testületek választanak meg maguk közül alpolgármestereket, így a helyi erőviszonyoktól függően előfordul, hogy a polgármesternek és helyetteseinek nem ugyanaz a pártállása.

A fideszes képviselők a javasat indoklásában azt írták: az alkotmány nem tartalmazza, hogy a helyi önkormányzat működése során meghatározó szerepet játszó személy lenne az alpolgármester. Szerintük azonban az alpolgármesteri tisztség olyan jelentős poszt, amelynek indokolt az alkotmányban rögzíteni a jogállását.