Vágólapra másolva!
Azért hagyhatta el a Markó utcai börtönt a múlt pénteken a BKV-ügyben meggyanúsított Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester korábbi tanácsadója, mert az ügyvédje meggyőzte a bíróságot arról, hogy nem áll már fenn tovább a tanúk befolyásolásának veszélye. Az ügyvéd nem árult el részleteket arról, hogyan érvelt a bíróság előtt. Az esetleges vádalkuról szóló felvetést az ügyvéd tagadta.
Vágólapra másolva!

Papp Gábor, a BKV-ügyben meggyanúsított Mesterházy Ernő ügyvédje az [origo]-nak azt mondta: már csak a tanúk befolyásolásának veszélye indokával volt előzetes letartóztatásban védence, amikor a másodfokú bíróság a múlt pénteken úgy látta, ez a veszély sem áll már fenn, és megszüntette az előzetes letartóztatását.

Az ügyvéd szerint februárban, amikor elrendelték Mesterházy előzetes letartóztatását, az indoklásban még szerepelt a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bizonyíték megsemmisítésének és a tanúk befolyásolásának veszélye is. Az ügyvéd azt mondta: az ügyben eljáró másodfokú bíróság döntése nyomán már két hónappal ezelőtt kiesett az indokok közül a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyíték megsemmisítésének veszélye. Papp szerint a döntés oka Mesterházy személyi körülményeiben volt, de erről részleteket nem kívánt elárulni.

Amikor Mesterházy előzetes letartóztatását márciusban meghosszabbították, akkor már csak a tanúk befolyásolásának veszélye volt az egyedüli indok az ügyvéd szerint. Papp azt mondta: a nyomozást május végén a Fővárosi Főügyészség felügyelte, és a Fővárosi Főügyészség indítványozta akkor az előzetes megszüntetését. Néhány nappal az indítvány tárgyalására kitűzött ülése előtt azonban az ügyet a Központi Nyomozó Ügyészség vette át, és ők visszavonták az indítványt, valamint mivel az előzetes június elején lejárt volna, annak meghosszabbítására tettek indítványt - mondta az ügyvéd.

Papp szerint az elsőfokú bíróság helyt adott a Központi Nyomozó Ügyészség indítványának, és augusztus elejéig meghosszabbította Mesterházy előzetesét. Ezt a döntést Papp megfellebbezte, így került az ügy az előző héten a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság elé, amely végül az ügyvédi indítvánnyal egyezően úgy látta: nem áll fenn többé a tanúk befolyásolásnak veszélye. Az ügyvéd azt mondta: nagyon alaposan megindokolta ezt, de érveléséről nem kívánt az [origo]-nak részletesen beszélni.

Az esetleges vádalkura vonatkozó felvetést Papp Gábor cáfolta, mondván a vádalku intézményét nem ismeri a magyar jogrendszer. Azt mondta: amikor a védencét a múlt kedden kihallgatták, ő megtagadta a vallomástételt, terhelő vallomást sem tett senkire. A Markó utcai börtönből a múlt pénteken arcát ruhával takarva, szó nélkül távozott Mesterházy Ernő. Vele szemben jelenleg semmilyen kényszerintézkedés nincs érvényben, nincs házi őrizetben, és lakhelyelhagyási tilalom alatt sem áll.

Szabályszerűen értesítették az ügyészséget

Nem mulasztott a bíróság Mesterházy Ernő szabadlábra helyezése ügyében - reagált a Fővárosi Bíróság kedden közleményben arra, hogy a Magyar Nemzet azt írta: az ügyészséget meglepte az előzetes letartóztatás megszüntetése, amelyről "mind a mai napig nem is kaptak hivatalos értesítést".

Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője szerint Mesterházy Ernő előzetes letartóztatásának megszüntetéséről és szabadlábra helyezéséről az eljárási törvénynek megfelelően és haladéktalanul tájékoztatták az érintetteket. A szabályok szerint először a büntetés-végrehajtási intézetet tájékoztatták faxon, az ügyész és a védő ezt követően postai úton kapja meg a végzést.

Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor személyes tanácsadóját a BKV több vezetőjével együtt február elején vette őrizetbe az ügyészség a BKV-ügy miatt, felbújtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsították. Május végén 163 millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel is meggyanúsították, Mesterházy azonban tagadta bűnösségét.