Kétkedik a többség Schmitt pártatlanságában - miniszavazások az államfőjelölti beszédek alatt

Vágólapra másolva!
Az [origo] szavazásán részt vevő olvasók csaknem háromnegyede nem bízik abban, hogy a Fidesz által jelölt Schmitt Pál pártatlan köztársasági elnök lesz. Csak minden harmadik válaszadó voksolna Schmittre, ha közvetlenül lehetne államfőt választani, viszont a megkérdezettek több mint fele örült volna, ha Sólyom marad az elnök.
Vágólapra másolva!

Az [origo] szavazásán részt vevők döntő többsége - 80 százaléka - fontosnak tartja, hogy ki a köztársasági elnök - ez derült ki, amikor a Fidesz által jelölt Schmitt Pál és az MSZP által jelölt Balogh András keddi államfőjelölti beszédének közvetítése alatt az elnökválasztásról kérdeztük olvasóinkat.

Ugyanakkor csak 49 százalékuk válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy találna-e magának megfelelő jelöltet Schmitt Pál és Balogh András közül, a válaszadók valamivel több mint fele (51 százaléka) annak örült volna, ha inkább Sólyom László marad az elnök.

Balogh Andrásról a szavazáson részt vevő olvasóink 85 százaléka saját állítása szerint még csak nem is hallott korábban, ennek ellenére 48 százalékuk válaszolta azt, hogy egy közvetlen választáson támogatná köztársasági elnökként. Beszédének hatására a válaszadók 58 százalékának javult a véleménye az MSZP államfőjelöltjéről.

A válaszadók mindössze 31 százaléka szavazna Schmitt Pálra egy közvetlen elnökválasztáson. A szavazáson részt vevő olvasóinknak a döntő többsége - 74 százaléka - nem bízik abban, hogy Schmitt Pál képes lesz pártatlan lenni.

Kedden az országgyűlés előtt először Balogh András, az MSZP jelöltje beszélt, erről itt olvashat, majd a Fidesz által államfőnek javasolt Schmitt Pál mondta el jelölti beszédét, ezt itt találja.