Türelmet kért konkrét terveihez a leendő rendőrkapitány

Vágólapra másolva!
Keveset árult el terveiről az országos rendőrfőkapitánynak jelölt Hatala József altábornagy, akit kedden hallgatott meg a parlament rendészeti bizottsága. Hatala szerint a rendőrségnek el kell ismernie a hibáit, de túl is kell lépni rajtuk. A korábbi közbiztonsági főigazgató szerint ő már 2004-ben leírta, hogy gondok vannak a testületnél, és 2006 őszén mindenki láthatta, hogy igaza volt.
Vágólapra másolva!

"Meggyőződésemmé vált, hogy rendőrnek lenni egy családot és embert próbára tevő hivatás" - lényegében ennyit tartott fontosnak elmondani magáról és terveiről az országos rendőrfőkapitánynak jelölt Hatala József rendőr altábornagy, akit kedden délelőtt hallgatott meg a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. A tábornok kinevezését a testület 14 kormánypárti igennel, 5 ellenzéki tartózkodás mellett támogatta.

Ellenzéki képviselők az ülésen kifogásolták, hogy az országos rendőrfőkapitány leváltásáról lényegében a bizottsági meghívóból értesültek. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára erre azt mondta: Pintér Sándor belügyminiszter "felelősen, törvénytisztelően és az ország érdekében" döntött a váltás mellett. Az államtitkár szerint a rendőrség az elmúlt években elvesztette az emberek bizalmát, ennek helyreállításához pedig szemléletváltás és új vezetők kellenek.

Hatala a képviselők kérdéseire többször is kitérő válaszokat adott. A szocialista Harangozó Tamás például azt kérdezte a főkapitány-jelölttől, hogy lesz-e koncepcionális átszervezés a rendőrségnél, megyei vagy regionális szervezet lesz-e, esetleg felállítanak-e egy külön bűnügyi rendőrséget. Hatala erre azt válaszolta: nem tartja helyesnek, hogy ad hoc módon alakítsák át a rendőrséget. Szerinte előbb elemezni kell a bűnügyi helyzetet, majd ennek alapján dönteni az átszervezésekről.

A főkapitány-jelölt nem tudott pontos számokat mondani arra a kérdésre sem, pontosan mennyi pluszpénzre lenne szüksége a rendőrségnek. Azt mondta: 4,2 milliárd forint hiányról biztosan tud, a megyei főkapitányságoktól pedig 10 milliárdos plusz igény érkezett, de ezek jogosságát még nem tudja megítélni. Hatala szerint a rendőrség finanszírozását nem lehet a saját bevételhez kötni, ezért át kell tekinteni az objektív felelősséghez tartozó bírságolási gyakorlatot.

A tábornok kitért az elől a kérdés elől is, hogy honnan fogják előteremteni a kormány által ígért 3000 rendőrt. Csak azt mondta: korábban, az 1990-es évek elején, illetve 1998 és 2002 közt is voltak már komoly létszámgondok, akkor is megoldották. A körzeti megbízottak lakáshelyzetéről pedig azt mondta: úgy látják, az önkormányzatok segítségével meg lehet oldani, hogy szolgálati lakásokat kapjanak a rendőrök, amelyek részben hivatali helyiségként is szolgálnának.

A leendő főkapitány legfontosabb feladatának a szolgálati fegyelem, illetve a parancsnoki felelősség megerősítését tartja. A fideszes Mátrai Márta azt vetette fel: a rendőrök sokszor nem intézkednek, mert attól tartanak, hogy az elkövető a felettesükhöz fordul, Hatala erre azt mondta: fontosnak tartja, hogy legyen jogorvoslat a rendőri intézkedéssel szemben, de mindent meg fog tenni, hogy a parancsnokok helyesen értelmezzék ezeket a panaszokat. Szerinte az intézkedéseknél másodpercek alatt kell dönteni, így történhetnek hibák. Ezeket el kell ismerni, tanulni kell belőlük, de ha nem történt "sunyiság", akkor tovább kell lépni.

Harangozó Tamás azt kérdezte a főkapitány-jelölttől, hogy 2005-ben, közbiztonsági igazgatóként tisztában volt-e a bevetési századok felszereltségének hiányosságaival (részben ez vezetett oda, hogy a rendőrség 2006 szeptemberében alulmaradt a tévészékházat ostromló tömeggel szemben). Hatala szerint ő már 2004-ben írt egy jelentést, amelyben megállapította, hogy komoly milyen hiányosságok vannak, elsősorban a csapatszolgálatban, de nem foglalkoztak vele. "A jóslatok egy része bekövetkezett, látható volt a főváros közterein" - mondta Hatala.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Hatala József több szállal is kötődik Pintér Sándor belügyminiszterhez. A dandártábornok előző vezető pozícióját is neki köszönheti: még az első Orbán-kormány idején nevezte ki az akkor is belügyminiszter Pintér az ORFK közbiztonsági főigazgatójának. Előtte Pesterzsébet rendőrkapitánya volt. Főigazgatói posztját sokáig megőrizte az első Orbán-kormány leváltása után is, csak 2006-ban távolították el a tisztségből.

A Magyar Nemzet akkori beszámolója szerint a tábornok menesztése sokakat ért váratlanul, amit többen tekintettek méltánytalannak, mivel úgy jellemezték Hatalát - és az akkor vele együtt menesztett Berta László bűnügyi főigazgatót -, mint akik mindent a szervezet érdekeinek rendeltek alá. Hatala 2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje katonai tagozatát. Miután 2006-ban nyugdíjba vonult, a civil életben próbálkozott, de nem távolodott el a közbiztonsági területtől, Pintér cégében dolgozott vezérigazgató-helyettesként.