Betiltják a gömbakváriumot és a rövid kutyaláncot

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől tilos a díszhalakat gömbakváriumban tartani, és a madarát kör alakú kalitkába záró tulajdonost is megbüntethetik. A kutyákat a jövőben legalább négy méter hosszú láncra kell kikötni. A felelős állattartás egy állatvédő szervezet szerint ma még kevés magyart érdekel, a szervezet ezért a polgárőrség mintájára állatőrséget hozna létre a településeken.
Vágólapra másolva!

Egy kormányrendelet értelmében július 1-jétől nem lehet halat, vagy hüllőt gömbakváriumban tartani, a madarak esetében pedig tilos lesz a köralapú kalitka. A kutyák számára minimum tíz égyzetméteres területet kell biztosítani, és négy méternél rövidebb láncra tilos lesz kikötni őket. Erről "A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról" szóló kormányrendelet rendelkezik.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga munkatársa, Czerny Róbert szerint a rendelet célja, hogy a magánházaknál tartott, és a kisállatboltokban árusított hobbiállatok megfelelő tartási körülményeit biztosítsa. A rendelet rendszertani besorolás nélkül vonatkozik az állatokra, vagyis egyaránt érvényes a kutyákon, macskákon kívül a lovakra, kanárikra, díszhalakra, hüllőkre, de még a gilisztákra is.

Czerny szerint a giliszták azért fontosak, mert jelenleg még akár automatából is árusítható a giliszta a horgászok számára csaliként. Ez a lehetőség csütörtöktől megszűnik.

A Fehérkereszt szeretné növelni az állatvédelem súlyát, és javítaná az erről szóló, már létező törvények betartatását. Ezért a Cerberos Állatvédő Egyesülettel közösen július közepén Ráckevén meghirdetik az első állatvédelmi őrség toborzóját.

Az állatvédők szerint ezek az őrségek a polgárőrségek mintájára a településeken működnének, civil kezdeményezésként. Ehhez a településekkel szerződést kell kötniük, mert az állatőrök önállóan nem intézkedhetnek majd, csak rendőr vagy önkormányzati megbízott jelenlétében. Az állatvédők pedig szakmailag ellenőriznék az állatvédelmi őrségek tevékenységét.