A forróságban felgyulladó autóktól óvnak a tűzoltók

Vágólapra másolva!
Felhevült motorú autóval ne parkoljunk száraz fűre, ne hagyjunk gyereket, kutyát, gázöngyújtót a kocsiban a tűző napon, ne ugorjunk hirtelen hideg vízbe - többek között ezeket tanácsolja a tűzoltóság a kánikula idejére.
Vágólapra másolva!

A kánikula miatt több óvintézkedést érdemes tenni a Magyar Tűzoltó Szövetség szerint.

A tűző napon álló autóban nem szabad gyereket, vagy háziállatot hagyni, mert néhány perc alatt is képes 50-60 fokra felforrósodni a levegő a kocsiban így a benne ülők hősokkot kaphatnak. A tűzoltók szerint a kocsiban nem tanácsos gázöngyújtót, vagy hajtógázzal működő flakonokat hegyni, mert azok könnyen okozhatnak tüzet.

A Magyar Tűzoltó Szövetség azt is tanácsolja, hogy ha felhevült az autó motorja, akkor a sofőrök ne parkoljanak száraz aljnövényzetre, mert a gaz és a kocsi is lángra kaphat.

Tüzeléskor a tűzrakást soha nem szabad őrizetlenül hagyni, és a bográcsozás, grillezés után többször meg kell győződni arról, hogy a tűz nem gyulladhat be újra - figyelmeztetnek közleményükben a tűzoltók, akik a kirándulóknak azt tanácsolják, hogy ne térjenek le a turistautakról, és vigyenek magukkal sok vizet.

A fürdőzőknek a tűzoltók szerint arra kell figyelniük, hogy felhevült testtel ne ugorjanak a hideg vízbe, teli hassal vagy ittasan pedig ne úszkáljanak. "Természetes vizek esetében csak a kijelölt helyen fürdőzzünk, a merészebbek se menjenek be tóba vagy folyóba híd, kikötő és hajózási útvonal közelében. Gyerekeket ne hagyjunk felügyelet nélkül sem a vízben, sem a vízparton. Ha a sodrás elvisz valamilyen játékot, semmiképpen ne vessük magunkat utána" - olvasható a közleményben.