Kötelező kirakni az állami intézményekben Orbán nyilatkozatát

Vágólapra másolva!
A kormány elrendelte, hogy minden államigazgatási intézményben kötelező kirakni az úgynevezett nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot, ami azt foglalja össze, ahogyan Orbán Viktor értelmezte a tavaszi választások eredményét. A kormány kéri a független intézményeket - például a köztársasági elnököt és az ombudsmanokat - is, hogy rakják ki a szöveget.
Vágólapra másolva!

"Legyen béke, szabadság és egyetértés" - ez olvasható a fejlécében az Orbán Viktor miniszterelnök által a választások után meghirdetett "Nemzeti Együttműködésről" szóló úgynevezett politikai nyilatkozatnak, amelyet egy pénteken megjelent kormányhatározat értelmében minden államigazgatási szerv épületében ki kell helyezni. Ebbe beletartoznak a katonai épületek, valamint az állami intézmények területi szervei is, és a kormány felkéri a tőle független intézményeket is, hogy tegyék ki a nyilatkozatot.

Az Orbán Viktor által aláírt határozat fel is sorolja, hogy mely független intézményekre gondol: felkérik a köztársasági elnököt, az országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi önkormányzatok választott testületeinek vezetőit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit.

Színesben, megfelelő minőségben

Azt is megszabja a határozat, hogy "színes formátumban, méltó minőségben" kell kinyomtatni a nyilatkozatot, és "legalább 50×70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni". Hozzáteszik, hogy a "tábla megfelelő állapotáról és szükség szerinti cseréjéről intézkedni kell". Közölnek egy honlapcímet, ahol elérhető a nyilatkozat.

A dokumentum gyakorlatilag azt foglalja össze, ahogy a Fidesz számára nagyarányú győzelemmel záruló választást értelmezte beszédeiben Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az áprilisi szavazás több volt egyszerű választásnál, és most egy új rendszer alapjait rakják le.

A kormánypártok szavazták meg

"Az országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek" - fogalmaz a nyilatkozat, amelyet június 14-én fogadott el a parlament a Fidesz és a KDNP képviselőinek támogatásával, az MSZP és az LMP tiltakozása, valamint a Jobbik tartózkodása mellett (Novák Előd jobbikos képviselő volt a kivétel, ő szintén nemmel szavazott).

A rendelet megjelenése után közleményben tiltakozott az LMP, amely szerint "a nyilatkozat közzétételére vonatkozó kormányzati szándék a 20. századi magyar történelem legrosszabb korszakait idézi". A párt szerint a "kormány tulajdonképpen hűségnyilatkozatot követel a független állami intézményektől", ami szerintük "nem az együttműködés, hanem a félelemkeltés rendszere".

A Jobbik szombaton adott ki kzleményt az ügyben, eszerint az intézkedés "azt a rossz emlékezetű forradalmi munkás-paraszti korszakot idézi, amikor Lenin, Sztálin, Rákosi és Kádár arcképei mellett hirdettek hasonló dokumentumokat". A Jobbik először azt hitte, tréfáról van szó, de szerintük kiderült, hogy a rendelkezés "a dinamikusan épülő narancsköztársaság egyik szimbóluma lesz".

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP újabb határt lépett át ezzel a lépéssel. "Ez a kormányrendelet nem más, mint Orbán Viktor lemondólevele a nyugati civilizációról", a demokrácia helyett a hivatalos álláspontot kötelezővé tevő, az ellenvéleményt megtorló totális rendszer kiépítésének szimbolikus lépése - álla a közleményben, amely szerint az intézkedés Horthy Miklós és Rákosi Mátyás, Romániában pedig Nicolae Ceausescu módszereire emlékeztet.