Az adatvédelmi ombudsman felszólítása ellenére sem hajlandó kiadni egy belső ellenőri jelentést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Transparency International nevű antikorrupciós szervezetnek. A kormányváltás után hivatalba lépett új NFÜ-vezető ugyan egy levélben azt írta, hogy nem ért egyet a feltehetően uniós pénzekkel való visszaélésről szóló dokumentum visszatartásával, de egyelőre ő sem hajlandó kiadni.

Hónapok óta húzódik annak a kérésnek a teljesítése, amellyel a Transparency International fordult az uniós források elköltését felügyelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. Az antikorrupciós szervezet a honlapján közzétett dokumentumok szerint március elsején fordult az ügynökséghez, kérve egy 2007-ben készült belső ellenőrzés eredményeként készült jelentést, amelyet azonban azóta sem kapott meg.

Az NFÜ akkori vezetője, Vági Márton azt válaszolta, hogy kiadják a jelentést, de csak akkor, ha a TI indokolja a kérését, és megjelöli azt is, hogy milyen célra akarja felhasználni a dokumentumot. A civil szervezet ezt visszautasította, és válaszlevelében idézte a jogszabályokat, amelyek kimondják, hogy közérdekű adatok igénylésénél semmilyen indoklásra nincs szükség.

"Amennyiben a fentieknél részletesebben kellene kifejtenünk adatigénylésünk indokát, félő, hogy válaszunk azt sugallná, a kiadott adatokat kizárólag az általunk megjelölt indokok alapján és célra kívánjuk felhasználni és ahhoz másnak sem engedünk hozzáférést. Úgy gondoljuk, hogy ez ellentétes lenne hatályos törvényeinkkel" - érvel a Transparency a honlapján közzétett levélben.

A szervezet jogi tanácsadója, Földes Ádám az [origo]-nak elmondta, a belső ellenőrzési dokumentumra az Állami Számvevőszék egyik jelentése is hivatkozik, megemlítve, hogy az uniós támogatásoknak egy olyan területével foglalkozik, amely a különböző visszaélések szempontjából kockázatos. A TI ezt az ÁSZ-jelentést olvasva döntött a dokumentum kikérése mellett, és amikor az NFÜ vezetése elzárkózott ennek teljesítésétől, az adatvédelmi biztoshoz fordult.

Az ombudsman - a TI honlapján található levél szerint - megállapította, hogy az NFÜ köteles kiadni a kért jelentést, és fel is szólította erre az intézményt. Az ügynökség ugyanakkor továbbra sem hajlandó teljesíteni a kérést. A kormányváltás következtében vezetőcsere történt az ügynökség élén, és az új elnök, Petykó Zoltán június 30-án küldött levelében azt közölte a TI-vel, hogy egyelőre nem hajlandó teljesíteni a civil szervezet kérését.

Petykó ugyan levelében először azt írja, hogy nem ért egyet az NFÜ "korábbi gyakorlatával - miszerint a szóban forgó dokumentum nem került kiadásra", de egyből hozzáteszi azt is, hogy ő sem fogja kiadni. Az elnök arra hivatkozik, hogy a belső ellenőrzési jelentés tartalma "döntés megalapozását szolgáló információ körébe sorolható", és hozzáteszi, hogy "független nemzetközi jogásztól kérek szakvéleményt", és csak az után dönt a Transparency kérésének teljesítéséről.

"Ha jól értelmezzük a válaszát, az azt jelenti, hogy az Országgyűlési Biztos állásfoglalását semmibe veszi" - írta válaszlevelében a TI, hozzátéve, hogy ha az NFÜ nem hajlandó teljesíteni az ombudsman által is megtámogatott kérésüket, akkor további jogi lépéseket fognak tenni.

Az [origo] pénteken és hétfőn is kereste az NFÜ illetékeseit, de csak kedden sikerült őket elérni, és azt közölték, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kell fordulni. A tárcának kedd reggel küldtük el kérdéseinket, de szerdai válaszlevelükben csak megismételték a Petykó levelében foglaltakat, és nem adtak magyarázatot arra, miért hagyják figyelmen kívül az adatvédelmi biztos felszólítását.